logo boiron

Aronia melanocarpa (Черноплодна Арония)

Малки плодове с големи предимства.

Тези, които пазаруват в био магазините, знаят, че плодовете на Aronia melanocarpa са колкото вкусни, толкова и полезни за здравето. Може спокойно да използваме суперлатив: това е суперхрана ! Индианците са я открили много отдавна. А днес плодовете на аронията са високо ценени от фармацевтичните лаборатории заради активните си съставки. В България е известна като черна арония.

Плодовете на Aronia melanocarpa, индианско лекарство и храна

Родината на Aronia melanocarpa е Северна Америка. И както е случаят с много растения в настоящата ни фармакопея, първите, които са открили ползите от аронията, са били индианците. За тях плодовете й са били едновременно лек и храна. Те всъщност са били част от състава на „pemmican“, тази много питателна смес от сушено месо, диви плодове и животинска мазнина. Aronia melanocarpa се отглежда в Европа едва от началото на 20 век и се развива бързо благодарение на руския ботаник Иван Мичурин, който извършва хибридизация, за да получи растения, адаптиращи се най-добре към континенталния климат.

Aronia melanocarpa, красив храст с черни плодове

Аронията, за която говорим тук, е видът с черни плодове : Aronia melanocarpa (арония черноплодна). Името на наставката идва от гръцките „melanos“ (черен) и „karpos“ (плод). Тя е храстовидно растение от семейство Розоцветни (Rosaceae). Бързият й растеж образува ниски сбити туфи. Листата й са с дължина от 4 до 8 см и се редуват, прости, овални и фино назъбени. Първоначално са матово зелени, а през есента придобиват красиви оранжево-червени нюанси. Aronia melanocarpa цъфти през май-юни и образува съцветия коримби (всички цветове са разположени в един план). Във всяко съцветие има 10-30 бели цветчета с розов оттенък. Плодовете, които съдържат костилка, са годни за консумация, особено тези от хибридните сортове „Aron” (в Дания) и „Viking” (във Финландия).

Aronia melanocarpa, много устойчиво растение

Aronia melanocarpa издържа на температури до -35°C. Ето защо се среща главно в Канада, североизточната част на Съединените щати, Източна Европа, Скандинавския полуостров и Русия. Расте по влажни насипи, в гъсталаци и под дърветата в смесени гори. Вирее в почти всички видове почви, стига да не са твърде варовити. Чувства се еднакво добре на слънце и полусянка.

Aronia melanocarpa, хранителни и лечебни ползи

Индианците са открили, че плодовете на Aronia melanocarpa имат както отлични хранителни качества, така и лечебни свойства. Те са много богати на полифеноли и по-специално на антоцианини и антиоксидантни флавоноиди. Тези изключително концентрирани активни съставки (повече от 700 mg/g) могат да бъдат полезни за намаляване на риска от заболявания, причинени от оксидативен стрес. Плодовете на Aronia melanocarpa също съдържат много витамини B2, B6, B9, три пъти повече Vit. C от портокалите, бета-каротин, минерали и фибри. Не са регистрирани неблагоприятни ефекти на плодчетата, но бъдете внимателни с листата на аронията: те съдържат циановодородна киселина, която може да причини отравяне, ако се погълне в по-големи количества.