logo boiron

Passiflora (Пасифлора)

Пасифлората не е само цвете.

Passiflora incarnata (Пасифлора инкарната) е много повече от великолепно декоративно цвете. Освен това е растение с изключителни успокояващи и седативни свойства. Ние в Boiron подхождаме към растението много грижливо и внимателно на всеки етап от превръщането му в полезни за здравето разреждания, за да ви позволим да се възползвате възможно най-много от всичките му предимства.

remède passiflore

Успокояващото лекарство на ацтеките

Когато испанските завоеватели пристигат в Мексико през 16-ти век, ацтеките вече познават ползите от пасифлората и по-специално нейните седативни свойства. Виждайки в това цвете всички символи на Страстите Христовите, йезуитите нарекли растението Passiflora incarnata  - „цвете на страстта“ (позната у нас като „страстниче“). За католическите мисионери в  Южна Америка, плодниците представляват гвоздеите, използвани при разпятието. Нишковидната коронка на цвета е Тръненият венец. Що се отнася до 5-те на брой тичинки, често оцветени в червено, това са 5-те рани, нанесени на Иисус преди смъртта му. Пренесена в Европа, пасифлората е ценена отначало само заради освежаващите си плодове. Едва през 19-ти век американските лекари признават нейните седативни свойства. Във Франция пасифлората е включена във Френската фармакопея от 1937 г.

Къде расте Passiflora incarnata?

Наричана още „лиана-нар“ в Луизиана, Passiflora incarnata произхожда от югоизточните американски щати, където е диворастящо растение. Среща се и в Централна Америка, особено в Мексико, както и на Бермудите и Антилите. Днес се отглежда и в Северна Африка и около Средиземноморието заради лечебните си качества и заради декоративните си качества. Във Франция расте там, където има повече слънчеви дни: разбира се на юг, но също и в Анжу, Морбиан и западен Калвадос.

passiflore reconnaitre

Как да разпознаем Пасифлората?

Има повече от 500 вида пасифлора. Но именно Passiflora incarnata - или Passiflore officinale - има най-много ползи за нашето здраве. Да не се бърка обаче, с вида, който произвежда плода маракуя - Passiflora edulis. Passiflora incarnata е увивно растение (лиана), което може да достигне на височина до 9 м. По време на цъфтежа красотата на неговите венчелистчета се усилва от корона от цветни и много ароматни нишки, които обграждат плодника и тичинките.

В допълнение към лечебните си качества, Passiflora incarnata е ценена и заради вкусните си оранжево-жълти плодове.

bienfaits tranquillisants apaisants passiflore

Успокояващи и седативни свойства

Passiflora incarnata е богата на много активни съставки. По-специално флавоноиди, бета-карболинови алкалоиди, малтол, феноли, етерични масла... Благодарение на тях Passiflora incarnata притежава успокояващи и седативни свойства. Използва се традиционно при безсъние или тревожни състояния. В Boiron използваме само листата и цветовете от пресни растения пасифлора, набрани във Франция през лятото.

Веднага след като бъдат набрани, те бързо се транспортират до лабораториите, за да бъдат обработени незабавно, с цел да се запазят всички успокояващи качества на основните им съставки.

Гледната точка на СЗО

Световната здравна организация (СЗО) признава традиционната употреба на Пасифлора като лек седатив, ефективен при нервна възбуда, безсъние и тревожност. СЗО също така смята, че Пасифлората може да бъде ефективна при стомашно-чревни разстройства, свързани с тревожност, и съобщава за употребата й в случаи на болезнена менструация, невралгия и сърцебиене от нервен произход.