logo boiron

Echinacea

Наследство от индианската „фармакопея“.

Ехинацеята, или Echinacea angustifolia на латински, е едно от многото лечебни растения, първоначално използвани от индианците. Днес фармацевтичните лаборатории са тези, които извличат ползите от цялото прясно растение и свойствата на корените му, където са концентрирани основните активни съставки, за разработване на полезни за здравето разреждания.

ехинацея

Ехинацея, традиционно лекарство на индианците

Ехинацеята е била използвана за първи път като лечебно средство от индианските народи от Големите равнини. Те смилали прясното растение или дъвчели корените му, преди да наложат билката върху рани и ухапвания от змии. Когато европейските заселници пристигнали в Америка, те на свой ред опознали лечебните свойства на Ехинацеята. И от 1800 г. американските лекари започват да я използват и предписват. През 20 век употребата на растението е изместена от антибиотици. Само немските лекари продължили да го използват. Един от тях, Gerhard Madaus, през 1938 г. извършва първите научни изследвания върху Ехинацеята. Днес различните видове Ехинацея несъмнено са сред най-продаваните фитопрепарати в САЩ за стимулиране на имунната система.

Къде се среща Ехинацеята ?

Ехинацеята произхожда от Северна Америка. Среща се в Скалистите планини и Големите равнини, но също и в Мисури и Алабама. В България, Франция и в други европейски страни се среща в градините, тъй като е много ценено растение заради декоративните му качества. Ехинацеята принадлежи към голямото семейство лечебни растения Сложноцветни (Asteraceae), известни преди като Compositae. Дължи името си на централния "бодлив" конусовиден диск на съцветията си - "echino" (означава трън на гръцки).

Как да разпознаем Ехинацеята ?

Ехинацеята е тревисто растение с височина от 10 до 60 cm. Има подобни на маргаритка съцветия с по-светло или по-тъмно лилави изпъкнали цветни глави и висящи цветни венчелистчета по периферията. Съществуват няколко вида Ехинацея. Видът, за който говорим тук, е Echinacea angustifolia – теснолистна ехинацея.

Какви са ползите от Ехинацеята ?

Ехинацеята съдържа производни на феноловата киселина, като цикориева киселина и ехинакозид, както и алкиламиди и полизахариди. Толкова много активни съставки, за които е доказано че стимулират имунната активност на определени бели кръвни клетки, чиято функция е да унищожават микроорганизми, причинители на инфекции.

Ехинацеята е емблематично растение в съвременната фитотерапия. Във Френската фармакопея е включено цялото свежо цъфтящо растение, което всъщност е и в основата на производството на хомеопатичния монопрепарат Ehinacea. Що се отнася до изсушения му корен, той е вписан в Европейската фармакопея.

Гледната точка на СЗО

Световната здравна организация (СЗО) признава традиционната употреба на корените на Echinacea angustifolia, както и на листата и цветовете на Echinacea purpurea "при лечение на настинки и инфекции на горните дихателни пътища, поради имуностимулиращото им действие", но също и "при лечение на уринарни инфекции", а за Echinacea purpurea, "за подобряване на заздравяването на рани и лечението на кожни възпаления” (1).

(1) Source Vidal : https://www.vidal.fr/parapharmacie/phytotherapie-plantes/echinacees-echinacea-angustifolia.html, Mai 2023