logo boiron

Chamomilla (Лайка)

Малко цвете с голям ефект, наричано още Matricaria (матрикария).

Лайката или Chamomilla recutita е известна със своите аналгетични и противовъзпалителни свойства и особено със способността си да облекчава бебетата по време на никнене на зъбки. В Boiron използваме само прясно набрани растения, които се преработват бързо, за да запазят всичките си качества.

camo1

Лайка: колкото имена, толкова и ползи

Лайка или Chamomilla recutita се нарича още Matricaria Chamomilla, медицинска лайка, немска лайка, малка лайка или дива лайка. Чудим се защо това растение има толкова много имена. Това, което знаем обаче, е, че има много ползи за нашето здраве. Помага за успокояване на болката и по-специално тази, причинена от никненето на зъби при кърмачета.

Лайката – лекарство от древността

Растенията, описани в древни текстове, понякога са трудни за точно идентифициране. Изглежда обаче, че разновидностите на лайката са били използвани заради техните лечебни свойства от египтяни, гърци и римляни. По-близо до наши дни, при Карл Велики, едно от зеленчуковите растения, чието отглеждане се препоръчва в известния текст „Le Capitulaire De Villis“, е „febrefugia“ (лат. „febre“ – температура, треска и „fuga“ – бягство, надпревара). Смятаме, че това е сегашната лайка (Matricaria chamomilla).

camomille botanique

Как да разпознаем лайката ?

Лайката е едногодишно тревисто растение с размери от 20 до 50 см. Среща се почти навсякъде в Европа. То е от семейство Сложноцветни (Asteraceae/ Compositae) и расте по открити затревени места, край пътища, в ниви и дворове. Има изправено стъбло с двойно и тройноперести, нишковидни, нарязани листа. Цветовете на лайката са събрани в цветни глави, тоест букети от малки миниатюрни цветчета (съцветие кошничка). Формата на всяко цветче е светложълта тръба в центъра и бели венчелистчета по периферията. Когато тези цветчета се смачкат между пръстите, те издават характерен мирис, много ароматен и приятен.

Ползите от Chamomilla (лайка)

Chamomilla съдържа много активни съставки, някои от които имат изненадващо противовъзпалително действие. Сред всички съединения на Chamomilla, които са полезни за нашето здраве, можем да посочим флавоноиди, кумарини, фенолни киселини и етерично масло. И особено в съцветията (цветните кошнички) откриваме голям брой минерали, които допринасят за правилното функциониране на организма.

camomille poussées dentaires bébé

Облекчаване на никненето на зъбки при бебетата

Chamomilla е била позната на древните като спазмолитик, като лекарство за борба с високата температура и като решение за улесняване на храносмилането. Днес Chamomilla се използва за облекчаване на бебето в случай на зъбни пробиви, които винаги са болезнени епизоди. Chamomilla може да има и успокояващ ефект, когато детето е силно възбудено.

Гледната точка на СЗО

Световната здравна организация (СЗО) признава Chamomilla като „спомагателно средство при лечението на леки възпалителни състояния на стомашно-чревния тракт“, а също и като „антибактериално и антивирусно средство (…), използвано също за облекчаване на умората на очите и за лечение на инфекции на пикочните пътища и диария.” (1)

(1). Monographie de l’OMS, volume 1 , page 93 > https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42052/9789241547024_eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y%20page%2089