logo boiron

Какво е коклюш и защо е опасен?

Ежедневни грижи
Време на четене: 2 min

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, е силно заразна респираторна инфекция, причинена от бактерията Bordetella pertussis, която може да засегне всички възрасти.

Разпространение и симптоми

Коклюшът се разпространява лесно от човек на човек главно чрез капчици, образувани при кашляне или кихане. Инфекцията е най-опасна при кърмачетата.

Първите симптоми обикновено се появяват 7 до 10 дни след заразяването. Те включват лека температура, хрема и кашлица, която в типичните случаи постепенно се развива в натрапчива кашлица, последвана от магарешка кашлица, оттук и общоприетото наименование магарешка кашлица. Пневмонията е сравнително често усложнение, а гърчовете и мозъчното засягане се появяват рядко.

Пациентите с коклюш са най-заразни до около 3 седмици след началото на кашлицата и много деца, които се заразяват, имат пристъпи на кашлица, които продължават 4 до 8 седмици. За лечение на инфекцията се използват антибиотици и симптоматични медикаменти.

 

Превенция

Най-добрият метод за предотвратяване на коклюш е имунизацията. Тридозовите първични серии ваксини срещу дифтерия-тетанус-коклюш (DTP3) намаляват риска от тежък коклюш в ранна детска възраст.

СЗО препоръчва първата доза да се приложи още на 6-седмична възраст; с последващи дози, давани на 4-8 седмици, на възраст 10-14 седмици и 14-18 седмици. Препоръчва се бустерна доза, за предпочитане през втората година от живота. Въз основа на местната епидемиологична ситуация може да са необходими допълнителни бустер дози .