logo boiron
soulager poussees dentaires

Как да облекчим проблемите с никненето на зъби при децата?

Педиатрия
Време на четене: 5 min

Този често болезнен период може да доведе до много различни симптоми: диария, зачервено дупе, леко кървене от венците... За да облекчите бебето, когато му никнат зъбки, можете да масажирате венците му и да прибегнете без риск до хомеопатично лечение.

Никнене на зъбки

Появата на първото зъбче е събитие, достойно за фотосесия. Този период от развитието обаче често е болезнен за малкото дете и стресиращ за родителите, които се чувстват безпомощни. За щастие има методи за облекчаване на болките на детето, както споделя педиатърът д-р Поповски.

Enfant Poussée dentaires Boiron

Разграничение между никненето на зъбки и пробиването на зъбките

20. Това е броят на млечните зъбки, които ще излязат от венците, ще проправят път на постоянните зъби и ще измъчват детето ви. Този процес е разделен на две фази.

Първата е никненето на зъбите, което е причина за дискомфорта. "Започва, когато детето започне да се лигави на около 1 месец. То слюноотделя много и се лигави, защото все още не преглъща слюнката си. Първото никнене на зъби продължава до около 3-годишна възраст."

Следва период на затишие, който се прекъсва от появата на четирите кътника около 6-годишна възраст. Пробиването на зъбите продължава от 2 до 10 дни максимум. "Когато зъбът не иска да излезе, може дори да има малък кръвоизлив. Може да разтриете венеца внимателно с малка лъжичка или бучка захар, за да се премахне "покритието" над зъба и да му помогнете да излезе", обяснява д-р Поповски. 

Облекчете болката: всеки по различен начин

Що се отнася до намирането на решения за облекчаване на болката, всяко дете има свои собствени предпочитания. Това, което работи при Леа, може да не работи при Макс, така че родителите ще изпробват различни техники.

"Можем да опитаме с дъвкалка, гризалка или охлаждаща чесалка за зъби. Други деца обичат да им масажират венците с пръсти, а някои се масажират сами."

Ако детето е склонно да стиска челюсти, да слага пръсти в устата си или да дъвче енергично биберона-залъгалка, то просто се опитва да си помогне. 

Хомеопатията на помощ

Както при всички патологии, хомеопатично лечение се предписва според описаните симптоми. То е без риск и няма странични ефекти. Хомеопатията може да помогне за предотвратяване на болката при бебета на възраст от 0 до 12 месеца, както и за справяне с проблемите при никнене на зъби. Тъй като някои деца са по-чувствителни към болка, а други по-малко, затова и лекарствата се различават.

Например те могат да помогнат на тревожно малко дете, което не спи през нощта и се успокоява само на ръце или в колата. Лекарят може също така да назначи лечение на кърмаче, което има диария, която предизвиква парене и силно зачервяване на седалището, или на кърмаче, което има жълта диария без дразнене. Хомеопатията може да помогне и на бебе, което се лигави обилно и чиито венци леко кървят.

Не се колебайте да се консултирате с фармацевт или лекар-хомеопат, който ще може да ви посъветва какво лечение да следвате.