logo boiron
rhume hiver enfant homéopathie

Как да облекчим настинката на детето?

Педиатрия
Време на четене: 5 min

Макар и лека, обикновената настинка причинява дискомфорт на детето…и на родителите! Предотвратяването ѝ включва прости хигиенни мерки и пробиотично лечение, което укрепва имунната система.

Превантивни средства и методи за лечение на ринофарингит

Настъпи ли есента, това често означава повтарящи се настинки за децата и стрес за родителите, на които може да се наложи дори да не ходят на работа, за да се грижат за тях. Какви са превантивните мерки и лечението на ринофарингита?

Отговор от д-р Поповски, педиатър.

Enfant Rhume Boiron

Обикновената
настинка
, често срещана инфекция при деца до 6-годишна възраст

Ринофарингитът или обикновената настинка е инфекция, която се проявява с умерена температура и хрема. Макар и леко протичащо заболяване, тя все пак е проблем за родителите, чиито деца имат настинка след настинка. "До 6-годишна възраст педиатрите смятат, че ринофарингитът не е заболяване, а период, в който детето изгражда имунитета си. Понякога едно дете може да има до сто настинки, без това да се счита за патология, която изисква антибиотици", обяснява д-р Поповски.

Превенцията е от основно значение

За да се избегне разболяване, се препоръчва да усвоите прости, но ефективни навици в ежедневието. На първо място, избягвайте пребиваване и престой в замърсен въздух в затворени помещения и на открито. "Например, по-добре е да не извеждате бебето навън, когато е много горещо, заради високите нива на въглероден диоксид." За да се отървете от праховите акари у дома, "се препоръчва да проветрявате стаите всеки ден, да почиствате с прахосмукачка завесите, спалното бельо и възглавниците", като същевременно поддържате стайната температура в интервал от 18 до 20 градуса. Влагата също е враг, защото "причинява мухъл, който може да стане токсичен чрез молекулите, които отделя".

Що се отнася до плюшените играчки, тези прекрасни гнезда на микроби, д-р Поповски съветва да ги поставяте в найлонов плик във фризера за една нощ на всеки две седмици. Внимавайте също за температурните разлики, дори ако това означава да свалите пухеното яке, шала и шапката на детето веднага щом се качи в колата. Тютюнопушенето, дори пасивното, също оказва влияние върху здравето на децата. "Трябва да избягвате пушенето на места, където детето ви ще пребивава, дори за кратко, например в колата, тъй като димът прониква в тапицерията."

Пробиотиците и промивките на носа... могат да ви помогнат

При най-малките първото нещо, за което трябва да се сетим, са пробиотиците - живи микроорганизми, които имат благоприятен ефект върху здравето. Тези добри бактерии се съдържат в кърмата, както и в адаптираните млека. Настинката може да бъде причинена и от недостиг на желязо при деца на възраст между 9 и 24 месеца, "което педиатърът ще забележи като прекъсване на кривата на теглото". Тук идва и важната роля на здравословното хранене. За децата, които ходят на детска градина или училище, общността е "доставчик на ринофарингит поради затвореността и пренаселеността, особено през зимата". За да се предпазите, трябва да спазвате хигиенни мерки, като например да миете ръцете, зъбите и косата си, за да премахнете лошите бактерии и да използвате кърпички за еднократна употреба. Какво да кажем за системното промиване на носа като превантивна мярка, което предизвиква плач у болното дете? "Тази практика премахва слузта, която е пълна с пробиотици, които защитават носната лигавица. Затова е достатъчно да използвате аспиратор за нос или да издухате носа на детето, за да отстраните секретите," и то само когато има настинка!

За всеки симптом, адаптирано лечение

В допълнение към пробиотиците и хигиената, хомеопатията също може да лекува детски настинки. Тя лекува всички наблюдавани симптоми, независимо от възрастта на малкия пациент. "За бебе на възраст под 12 месеца можете да разтворите гранулите в бутилка с 60 ml вода, която давате на детето да пие през деня, като я разклащате преди всеки прием." Независимо дали става въпрос за бистър, дразнещ секрет със зачервяване около носа, жълто-зелен секрет с образуване на корички в носа, хомеопатията предлага много терапевтични възможности за лечение на пациента. "Ринофарингитът може да бъде с усложния при малките деца като ушни инфекции или ангини, които могат да бъдат бактериални. Тогава лекарят може да предпише антибиотици", заключава д-р Поповски.

Попитайте Вашия лекар или фармацевт, за да Ви назначи подходящо лечение