logo boiron
acné solutions homéopathie

Може ли хомеопатията да лекува акне ?

Ежедневни грижи
Време на четене: 4 min

Акнето е възпалително заболяване на мастните жлези, което често засяга тийнейджърите. То води до различни прояви на кожата, понякога причинявайки белези. Акнето може да има и тежки психосоциални последствия. Съществуват различни подходи за лечението му, включително хомеопатия, която осигурява индивидуален подход и лечение без риск.

acné soigner homéopathie

Какво е акне ?

Акнето е кожно заболяване и по-точно възпалително заболяване на пилосебацейния фоликул. Всеки фоликул се състои от косъм, в основата на който мастната жлеза отделя себум. Този себум е мазна течност, която се стича от порите на кожата, покрива я и я защитава. При акне мастната жлеза е блокирана от себум, който е станал твърде гъст и се отделя в прекомерни количества. Вследствие на това мъртвите клетки, разположени на входа на фоликула, запушват порите и осигуряват среда за анормалното развитие на бактерии (Propionibacterium acnes), които отделят проинфламаторни фактори. Създава се дисбаланс в кожната флора, което води до появата на лезии.

Какви са симптомите на акне ?

Акнето има различни прояви:

Мазната кожа (хиперсеборея) е първият признак, предшестващ появата на пъпки. Кожата има лъскав вид, особено на челото, върха на носа, бузите и брадичката. Излишните мастни секрети придават разширен вид на порите, особено на носа и горната част на скулите.

Комедони, които биват два вида:

• Отворени комедони или „черни точки“: това са напластени мъртви клетки и себум, които запушват порите на кожата. Те са черни на цвят поради натрупване и окисление на клетките (кератиноцити). Те могат да излязат спонтанно или да се възпалят.

• Затворени комедони или „бели точки” или дори микрокисти: те се дължат на натрупването на себум и кератин в затворените пилосебацеални фоликули. Те могат да се отворят навън от кожата, да се разкъсат вътре в дермата, или да се възпалят и да се превърнат в папула или пустула.

Възпалителни лезии, от които също има два вида:

• Повърхностни лезии, които могат да бъдат папули (възпалителни червени петна без гной, понякога болезнени, които могат да преминат сами или да се развият в пустула); или пустули (червени подутини, съдържащи гной).

• Дълбоки лезии: те могат да бъдат под формата на възли (малки болезнени подутини, без зачервяване на повърхността, които могат да пробият навън или в кожата и да оставят белези); или кисти (малки подутини, съдържащи течност във фиброзна обвивка и не изчезващи спонтанно).

Белези (цикатрикси): в зависимост от тежестта си, акнето може да причини белези, които придават неравен вид на кожата.

Какво предизвиква акнето ?

Акнето се появява главно през пубертета, период, когато кожата вероятно е по-чувствителна към половите хормони, стимулиращи производството на себум. Засяга главно лицето, шията, гръдния кош, а при мъжете и гърба.

Гените играят важна роля за появата на това заболяване и ако и двамата родители са засегнати, статистически е по-вероятно тяхното дете да развие тежко акне.

Стресът също е благоприятен фактор за акне. При стрес нервните клетки, разположени близо до мастните жлези произвеждат вещество, което може да стимулира производството на себум.

Според последните изследвания (1) хормоналните аномалии както и  на каква възраст е първата менструация и дали тя е редовна, не представляват значим фактор за появата на акне. Единственото потвърдено наблюдение е, че акнето е по-изразено в периода преди менструацията.

Относно диетата: досега нито едно проучване не потвърждава ясно връзката между акнето и диетата. Известно е обаче, че балансираното и разнообразно хранене допринася за общото добро здраве на кожата.

Френско проучване (2) хвърля нова светлина върху акнето, като установява връзка между заболяването и нарушаване на кожната микробиота (наричана още кожна флора), свързано с увеличаване на нежеланите бактерии. Това неотдавнашно откритие отваря перспективата за нови лечения, насочени към предотвратяване на колонизацията на тези опортюнистични бактерии.

От какво лечение се повлиява акнето ?

Акнето може да причини многобройни психологически и социални последици: влошаване на представата за себе си, промяна в качеството на живот, трудности в отношенията и т.н. За лечението му са необходими медицински грижи.

В зависимост от тежестта на акнето, дерматологът може да предпише локално лечение, лечение, комбиниращо локално и антибиотично лечение (често се предписва цинк под формата на цинков глюконат) или перорално хормонално лечение, или дори по-сложно лечение в случаи на тежко или много тежко акне, изискващо биологичен мониторинг, психологично наблюдение и контрацепция.

Лекарите хомеопати, като част от холистичния подход, могат да предложат хомеопатично лечение, което е индивидуализирано и адаптирано според нуждите и характеристиките на конкретния човек. Те вземат предвид цялостния профил на пациента: неговия произход, личност, среда, начин на живот и т.н.

Хомеопатията позволява да се повлияе върху различните симптоми на акне и също така подпомага преодоляването на психологическите последици от заболяването (дискомфорт, загуба на самочувствие, страх от чужди погледи и т.н.). Хомеопатичното лечение е насочено към всички тези симптоми и щади организма. То е безопасно и без рисково лечение, което действа дългосрочно. Няма странични ефекти и е съвместимо с други съвременни лекарствени лечения.

Няколко съвета в допълнение към лечението на акне...

Освен спазването на подходящо лечение на акне, съобразяването с някои препоръки също допринасят за здравето на кожата:

• Водете здравословен начин на живот: акнето се повлиява по-бързо, ако следвате здравословен начин на живот. Трябва да се избягват тютюнопушенето и стресът...

• Използвайте подходящи дермо козметични продукти: препоръчително е да използвате продукти, предназначени за кожа, склонна към акне, т.е. некомедогенни.

• Избягвайте ексфолианти и маски, защото са агресивни към кожата.

• Избягвайте също излагането на слънце. Първоначално това води до подобрение, но то не трае дълго. Кожата се удебелява, черните точки се влошат и акнето се появява отново. Освен това слънцето може да пигментира белезите от акне.

 

Знаете ли, че ?

6 милиона французи са засегнати от акне, от които 60% тийнейджъри (3)

В 95% от случаите акнето засяга лицето (4)

1 - Di Landro A et al. Adult female acne and associated risk factors: Results of a multicenter case-control study in Italy. J Am Acad Dermatol, 2016;75:1134-1141.

2 - Dagnelie MA, Montassier E, Khammari A et al. Inflammatory skin is associated with changes in the skin microbiota composition on the back of severe acne patients. Exp Dermatol. 2019.

3 - dermato-info.fr

4 - ameli.fr