logo boiron
Comment soigner la toux

Как да излекуваме кашлицата по естествен начин ?

УНГ
Време на четене: 2 min

Кашлицата е симптом, който понякога може да е признак на заболяване. Това е рефлекторна реакция, вследствие от дразнене на дихателните пътища. Може да се дължи на различни причини. За да я лекувате, е важно да я определите. Суха или влажна е кашлицата? Има решение за успокояване на кашлицата, включително хомеопатично лечение, което се определя индивидуално за всеки отделен случай от здравен специалист.

comment soigner la toux

Какво е кашлицата ?

Кашлицата е внезапно и силно издишване на въздуха, съдържащ се в белите дробове. Тя освобождава дихателните пътища (бронхи, трахея и ларинкс), блокирани от чужди тела (прах, фини частици, случайно вдишани чужди тела) или слуз (инфекциозни или алергични секрети). По този начин кашлицата предпазва и белите дробове (белодробните алвеоли), които осъществяват газовия обмен (на кислород и въглероден диоксид).

Кашлицата е естествен защитен рефлекс. Рецепторите, разположени в лигавицата на трахеята и бронхите, реагират на най-малкото дразнене и предизвикват съкращаване на дихателните мускули (диафрагма, междуребрени мускули и др.). Кашлицата може да бъде предизвикана доброволно от човека или да се активира като рефлекс. Но изглежда, че е много трудно да бъде спряна.

Кои са различните прояви на кашлицата ?

Кашлицата може да се прояви в две форми:

> може да бъде суха или дразнеща, без да се отделя слуз;

> или влажна и продуктивна, придружена от отделяне на слуз (храчки). Тази слуз може да е гъста, полупрозрачна или с жълтеникав/зеленикав цвят. Влажната кашлица е полезна и помага за прочистване на дихателните пътища.

Кашлицата може да се появи през деня или през нощта, понякога под формата на пристъпи, най-често краткотрайни.

Когато кашлицата продължава по-малко от 4 седмици, тя се нарича остра кашлица. Ако надхвърли тази продължителност е хронична.

Защо кашлицата се влошава вечер ?

Легналото положение може да допринесе за усилване на кашлицата и да затрудни заспиването и съня. Повдигането на главата с възглавници понякога може да помогне за намаляване на пристъпите на силна кашлица през нощта.

Comment soigner la toux

Какви могат да бъдат причините за кашлица ?

Кашлицата може да има много причини. Тя може да бъде свързана със заболяване като респираторна инфекция, хроничен бронхит, бронхиолит, астма, респираторна алергия, сърдечен проблем, магарешка кашлица, аспирация на чуждо тяло („грешен път“) и др.

Фактори като: влажност, топлина, замърсена околна среда, задимени помещения, алергичен контекст, стрес и др. могат да повлияят на кашлицата.

Трябва да знаете, че „психогенната“ (невротична) кашлица не е рядкост, особено при подрастващите. Тя не се основава на никакво органично заболяване и лесно се задейства в контекст на тревожност или дори конфликт. Отразява дискомфорт, който не е изразен вербално и изисква възрастните да се погрижат за кашлящия юноша.

Как да излекуваме кашлицата по естествен начин ?

Кое е най-ефикасното лекарство за кашлица? Как да успокоите кашлицата си бързо? Някои съвети за предприемане на основни действия срещу кашлицата:

  • Подобрете качеството на въздуха в помещенията:

- Проветрявайте често всички стаи, особено в случай на кашлица, предизвикана от алергия към акари.

- Овлажнявайте въздуха в дома и на работното място с овлажнител или, при липса на такъв, със съд с вода, поставен върху радиатора, особено при суха, дразнеща, понякога дрезгава кашлица, появяваща се предимно вечер и през нощта (остър ларингит).

  • Избягвайте задимени места и не пушете.
  • Избягвайте излагането на дразнещи вещества като аерозоли, прах и др., които могат да предизвикат и поддържат кашлица.
  • Почивайте си и пийте повече течности (възрастен с хронична бронхиална кашлица може да отхрачва повече от литър на ден!)!
  • Пийте чай от мащерка с лимонов сок, подсладен с мед. Медът има омекотяващ ефект и това природно лекарство за кашлица може да облекчи лека дразнеща кашлица.
  • Спазвайте хигиенните правила: мийте ръцете си, използвайте кърпички за еднократна употреба и носете маска.
  • Прилагайте и хомеопатично лечение. По лекарско предписание или съвет на фармацевт, хомеопатичното лечение може да облекчи кашлицата. Медицинският специалист знае как да определи дали кашлицата е суха или влажна и да адаптира лечението на всеки пациент в зависимост от симптомите, техните развиващи се модалности и обстоятелствата, които ги задействат. Хомеопатичните лекарства са безопасни и нямат странични действия. Те са подходящи за всички, включително за деца, бременни и кърмещи жени. Те са съвместими с други текущи лечения и се отпускат без рецепта.