logo boiron
soigner rhume homeopathie

Как да лекуваме настинка с хомеопатия ?

УНГ
Време на четене: 3 min

Обикновената настинка или остър ринофарингит е лека вирусна инфекция, но много заразна и придружена от досадни симптоми. За облекчаване на тези неразположения, можем да използваме различни лечения, включително хомеопатично, без риск за здравето.

Какви са симптомите на настинка ?

Характерни за обикновената настинка са следните симптоми: постоянно течащ или понякога напълно запушен нос, повтарящо се кихане, сърбеж в ноздрите, сълзящи и сърбящи очи, загуба на обоняние и вкус, дори и лека температура до 38°C.

Първоначално секретът, който изтича от носа, е полупрозрачен, а след няколко дни може да стане по-гъст и непрозрачен.

Настинката продължава около седмица, причинява умора, дискомфорт в областта на ушите и носоглътката и неизбежно непрекъснато издухване на носа. Нищо сериозно, но дните и нощите ни се струват безкрайни...

Какво се случва при настинка?

Носната кухина и синусите са покрити с лигавица, която непрекъснато отделя секрет, чиято роля е да овлажнява въздуха, който дишаме, да улавя прах и да се бори срещу инфекциозни агенти. Под въздействието на вирус тази лигавица се дразни, набъбва и отделя повече секрет.

Резултат: течащ или запушен нос!

Как да избегнем заразяването ?

Обикновената настинка е много заразна и може да бъде причинена от стотици вируси. Предава се чрез директен контакт при кихане, т.е. от един човек на друг, чрез капчици слюнка или чрез ръцете; или чрез непряк контакт, чрез замърсен предмет или лична вещ.

За щастие, няколко прости мерки могат да помогнат за предотвратяване на настинка и предпазване на околните от заразяване:

  • Често и старателно миене на ръцете: преди всяко приготвяне на храна и преди ядене, след кихане или кашляне, след издухване на носа, след ходене до тоалетна, след като ползвате градски транспорт и когато се приберете у дома. Търкайте ръцете със сапун поне 30 секунди. Изплакнете ги под течаща вода и ги изсушете с чиста кърпа или, ако това не е възможно, на открито.
  • Не докосвайте очите, устата или носа си, без преди това да сте си измили ръцете.
  • Издухвайте носа си, кашляйте, кихайте, плюйте в хартиена кърпичка, която веднага изхвърляйте. Не я прибирайте отново в джоба или чантата! Ако нямате кърпичка за еднократна употреба, кашляйте или кихайте в лакътя си.
  • Когато поздравявате някого, избягвайте да се ръкувате или да се целувате.
  • Носете маска за еднократна употреба при контакт с хора от рискови групи, като малки деца, болни или възрастни хора.
  • Проветрявайте редовно помещенията в дома и в офиса, за да намалите концентрацията на нежелани агенти във въздуха.

Какво е хомеопатичното лечение на настинка ?

За да лекуват настинка, лекарите и фармацевтите вземат предвид не само естеството и вероятната причина за настинката, но и климатичните условия и симптомите на пациента. Те препоръчват хомеопатично лечение, адаптирано за всеки отделен случай:

Дали настинката е следствие от простуда в сухо или влажно време, дали е придружена с бистър секрет или секретите са по-гъсти, дали носът е запушен постоянно или само през нощта...

По този начин всяка рецепта е персонализирана. И във всички случаи препоръчаните хомеопатични лекарства са без риск за здравето, без странични ефекти и съвместими за приемане едновременно с други медикаментозни лечения.

Няколко лесни съвета за облекчаване на симптомите на настинка ...

  • Овлажнявайте носните лигавици с физиологичен разтвор;
  • Спете с леко повдигната глава, за да се улесни преминаването на въздуха през дихателните пътища;
  • Пийте редовно вода или билков чай, за да ограничите дехидратацията;
  • Не се завивайте твърде много, за да позволите на топлината на тялото да излезе;
  • Избягвайте климатизирани места, където въздухът е по-сух;
  • Проветрявайте редовно стаите в къщи и поддържайте температура около 18° C до 20° C;
  • Не се излагайте на тютюнев дим, защото той предразполага към респираторни инфекции;
  • Спрете тютюнопушенето.