logo boiron
maladies hiver enceinte homéopathie

Как да се справим със зимните болести по време на бременност ?

Бременност
Време на четене: 5 min

Настинки, гастроентерити, кашлица... Бъдещите майки са по-чувствителни към сезонните неразположения. Тъй като употребата на някои лекарства е протовопоказна, бременните дами без притеснения могат да се обърнат към хомеопатията, която предотвратява и лекува много заболявания, без риск за тях и за тяхното бебе.

Зимни заболявания, когато сте бременна

Тъй като са по-предразположени към инфекции от обикновено, бременните жени се безпокоят от настъпването на зимата и увеличаващата се опасност от настинки, тонзилити, гастроентерити и други сезонни неразположения. Но как можете да се лекувате, когато много от лекарствата са забранени в продължение на девет месеца ?

Отговор на този въпрос дава д-р Беснар-Шарве.

maladies hivernales enceinte Boiron

Лечението е възможно

По време на бременност лекарствата в аптечката на бъдещата майка са много ограничени. Всъщност голям брой лекарства като противовъзпалителни средства и някои антибиотици не се препоръчват или са забранени. „Само в случай на висока температура или риск от бактериална инфекция, лекарят може да избере да предпише антибиотици“, уточнява д-р Беснар-Шарве. Ефективна и безопасна алтернатива за майката и нейното бебе остава хомеопатията. Хомеопатичните лекарства не са токсични и нямат известни странични ефекти. Те са подходящо решение за лечението на острите заболявания, съпътстващи зимата, като настинки, гастроентерити и ангина.

Златно правило: Консултирайте се!

„По време на бременността жената е по-податлива на инфекции, които могат да навредят на бебето. Още при първите симптоми хомеопатията бързо ще лекува вирусни проблеми и ще предотврати усложнения като пневмония например“. И д-р Беснар-Шарве настоява за необходимостта бъдещата майка да се консултира със здравен специалист. „Не препоръчвам самолечение на бременна жена. Хомеопатията не е опасна, но трябва да се прилага разумно. При правилно назначено лечение, бременната  ще може да приема подходящите лекарства, които ще повлияят на симптомите да преминат по-бързо, без това да се отрази на здравето на бебето“.

Хомеопатична аптечка

Зимният сезон е периодът на чести гастроентерити, които влошават ежедневието. „В случай на епидемия и при първи симптоми на гастроентерит, препоръчвам различно хомеопатично лечение за повлияване на последиците от диария, хранително отравяне и намаляване на умората, свързана със загубата на течности. Ако симптомите не отзвучат до 24 часа, трябва да се консултирате с лекар, защото в края на бременността лошото храносмилане може да прикрие проблеми с жлъчката.“  И когато говорим за зимата, свързваме този сезон с повтарящи се болки в гърлото. „Гласните струни на бременните жени са по-крехки. Ако няма възпаление, лекарят може да предпише хомеопатия, която да облекчи болката. Той също така може да препоръча и хомеопатично лекарство за високата температура.“

Хомеопатия за профилактика

Хомеопатията играе основна роля в профилактиката на зимните заболявания. „Например през зимния период, от октомври до края на март, съветвам бременната да приема хомеопатични медикаменти, за да предотврати грипоподобни състояния. Хомеопатичните лекарства не са противогрипна ваксина, но ще помогнат за намаляване на симптомите на грип.

Да проявим „здрав разум“

По време на епидемия трябва често да проветрявате дома си, дори ако навън е много студено. Мийте редовно ръцете и винаги разполагайте с хартиени кърпички. „Не се колебая да съветвам моите пациентки да носят маска, ако е необходимо. И най-вече бременната жена трябва да се вслушва в себе си. Ако не се чувства добре, тя трябва да се обади на акушерката или на лекаря си за съвет.“