logo boiron

Научете повече за витамин D

Ежедневни грижи
Време на четене: 3 min

Витамин D е витамин, който се набавя главно по време на излагането ни на слънце, а ултравиолетовите лъчи са основният източник за синтеза на витамин D в кръвта.

Какво е особеното на вит. D ?

За разлика от останалите витамини, широко присъстващи в храните, които консумираме, витамин D присъства в ограничени количества в тях. Освен това витамин D се усвоява основно по време на експозиция на слънце. Поглъщането на лъчите от кожата предизвиква реакция, при която се синтезира витамин D и след това се транспортира до черния дроб и бъбреците, където се активира. (1)

Източници на вит. D

Два са основните източника на витамин D, които могат да задоволят нуждите на организма:

Излагане на слънце: 15 до 20 минути ежедневно излагане на слънце, осигуряват на тялото достатъчен дневен прием, като същевременно се спазват предпазните мерки срещу рисковете от прекалено излагане на слънце.

Храната: витамин D се съдържа в мазните риби (сафрид, херинга, камбала, сардини, сьомга и скумрия), в млечни продукти, обогатени с витамин D, в някои гъби (пачи крак, манатарки, смръчкули), яйчен жълтък, черен шоколад, масло и маргарини, субпродукти и особено черен дроб. Месото също съдържа малки количества. И все пак маслото от черен дроб на треска си остава храната с най-високо съдържание на витамин D!(2)

За какво се използва витамин D ?

Витамин D е основно хранително вещество, необходимо за правилното функциониране на нашето тяло. Играе определяща роля в минерализацията на костите и зъбите. Допринася за добрата мускулна функция. Той участва в процесите на клетъчно делене и също така участва във функционирането на имунната система.

(1) Académie Nationale de Médecine. Communiqué du 22 mai 2020. http://www.academie-medecine.fr/wp-content/uploads/2020/05/Vitamine-D-et-Covid-19.pdf Consulté le 14 décembre 2020. 

(2) ANSES. Vitamine D : pourquoi et comment assurer un apport suffisant ? | Anses - Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail. (2021). https://www.anses.fr/fr/content/vitamine-d-pourquoi-et-comment-assurer-un-apport-suffisant. Consulté le 14 décembre 2021.