logo boiron

Научи всичко за резците

Педиатрия
Време на четене: 2 min

Резците, подобно на другите зъби, улесняват произношението на звуците. Тези първи 8 зъбчета ще позволят на другите зъбки (кучешки, предкътници и кътници) да си дойдат на мястото. Млечните зъби, а оттам и резците подпомагат постоянните зъби да израснат в правилната позиция.

От 6-ти до 16-ти месец

Наречени „зъбките на усмивката“, резците са първите млечни зъби , които се появяват при вашето бебе. Растежът на резците обикновено започва около 6-месечна възраст и завършва около 16-месечна възраст. Тя варира от едно дете на друго, но появата им следва относително идентичен ред за всяко бебе.

Резците

Сред 20-те млечни зъба, които ще израснат, ще намерят своето място 8 резеца: 2 централни и 2 странични на горната челюст и същите на долната. Ще забележите, че долните централни резци излизат първи.

Основната роля на резците е събиране и разрязване на храната. При затваряне на устата горните резци се съединяват с тези на долната челюст, влизат в контакт и това може да се сравни с действието на ножица.

Тези 8 зъба не участват единствено в захващането и рязането на храната. Подобно на другите млечни зъби те поддържат тъканите на лицето (по-специално устните и бузите), определят естетиката на лицето и усмивката на малкото дете. Всички знаем, че когато при бебето се появят първите зъбки, лицето му много се променя!

Колкото и малки да са резците, не забравяйте да се погрижите за тях веднага щом се появят!