logo boiron
moustique dapis

Ухапвания от комари: как да ги избегнем това лято ?

Ежедневни грижи
Време на четене: 4 min

Възможно е да избегнете комарите и техните неприятни и потенциално опасни ухапвания, независимо дали сте на къмпинг, на барбекю, пътувате или сте просто у дома, като използвате различни методи. Така ще се насладите на лятото без притеснение или ужилване.

Този дългоочакван сезон, може бързо да се превърне в кошмар, ако станем предпочитана мишена на нашия заклет враг: комара.

Какво всъщност представлява ухапването от комар?

Комарите се хранят с кръвта на животни и хора. Само женските хапят, защото се нуждаят от протеин, за да произвеждат яйцата си (1). Когато женски комар ви ухапе, той инжектира антикоагулантно вещество, за да поддържа притока на кръв, докато се храни. Именно това вещество предизвиква имунен отговор на тялото ви, причинявайки сърбеж и подуване (1).

moustique tigre répulsif Boiron

Еднакви ли са комарите?

В света има близо 3000 вида комари (2) и повечето от тях не са вредни за хората. Трите най-често срещани вида през лятото са обикновеният комар, тигровият комар и тропическият комар.

Обикновеният комар (Culex pipiens и Culex quinquefasciatus), и двата вида се срещат в много региони на света. Те обичат топли, влажни места и са особено активни на зазоряване и  по здрач. В България, Франция и др. европейски страни намираме основно Culex pipien, който е безвреден. Комарът Culex quinquefasciatus, който се среща предимно в Съединените щати, е много по-опасен и може да пренася нилска треска.

Тигровият комар (Aedes albopictus), въпреки че е свързан с тропически климат, е успял да се адаптира към други региони, включително някои региони с умерен климат, където е особено активен през деня.

Тропическият комар (Aedes aegypti и Anopheles gambiae) е често срещан в тропическите и субтропичните региони. Той е най-активен през най-горещите часове на деня и е известно, че пренася болести като денга и малария.

enfant piqure

Комарите предпочитат ли деца?

Може да изглежда, че децата са по-често мишени за комарите, но това не е непременно така.

Комарите са привлечени от въглеродния диоксид, който отделяме, когато дишаме. Следователно възрастните, които дишат повече от децата, са изложени на по-голям риск. Проучване също така разкри, че бременните жени, които отделят с 21% повече CO2 от средностатистически възрастен, са по-често обект на ухапвания от комари (3).

За да защитите децата и бременните жени, е важно да изберете репелент, подходящ за цялото семейство. Някои химични съставки, които се намират в репелентите, може да са неподходящи за тях. Затова изберете репеленти на растителна основата или с етерични масла, които са нежни към кожата и ефикасни при отблъскването на комарите.

Няколко съвета как да избегнете ухапванията

Поддържайте добра лична хигиена. Потта привлича комарите, така че помислете дали да не вземете душ преди лягане и избягвайте кремове, дезодоранти и парфюми, които също могат да ги привлекат.

Обличайте се подходящо. Ярките цветове привличат комарите. Така че изберете дрехи в умерени тонове. Носете панталони и тениски с дълги ръкави, за да предпазите кожата си и да я направите по-малко достъпна.

Поддържайте дома си чист. Застоялата вода е любимо място за комарите, така че избягвайте да оставяте вода в мивката или в чинийките на саксиите с растения.

Изгасете осветлението. Светлината привлича комарите. Не забравяйте да затворите щорите или прозорците, когато лампите ви светят.

Използвайте репелент. Когато пътувате, изберете практична форма като спрея, а за деца изберете такъв вид репелент, който е подходящ за цялото семейство.

Останете на суша. Езерата и блатата са пълни с комари. За да избегнете ухапвания, най-добре е просто да избягвате тези места.

Най-необходимите противокомарни средства при пътуване

• Дълги дрехи за намаляване на откритата повърхност на кожата.

• Обработените с инсектициди мрежи против комари са много ефективни за защитата ви, докато спите.

• Ефективен репелент, за предпочитане в рол-он форма, за да може да го носите в ръчния си багаж.

citronnelle

Знаете ли, че може да засаждате… растения против комари?

Някои растения са известни със способността си да отблъскват комарите, така че ако сте добър градинар, сега е моментът да се възползвате от това си умение.

Босилек. Освен, че отблъсква комарите, босилекът е много ефикасен природен антисептик след ухапвания.

Лимонена трева (цитронела). Можете да натриете няколко листа върху ръцете и краката си като репелент.

Лимонов евкалипт. Това красиво дърво лесно се отглежда в саксия и свежият лимонов аромат на листата му плаши комарите.

Здравец, мушкато, индрише. Листата им издават миризма, която комарите намират за много неприятна.

Мента. Отблъсква комарите и може да се използва за чай и ястия.

Лавандула. Често асоциираме миризмата й с лято и ваканция, но комарите предпочитат да я избягват и това ни спасява от тях.