logo boiron

Защита от грип и вируси в есенно-зимния сезон

Имунитет
Време на четене: 5 min

Какво можем да направим в подкрепа на имунитета през есенно-зимния сезон?

Имунната система е комплекс от защитно-приспособителни реакции на организма, чиято цел е да опазят вътрешното ни равновесно състояние, независимо от непрекъснатото ни взаимодействие с околната среда. Начинът на живот и изборите, които правим в ежедневието, имат отношение към по-доброто функциониране на организма и на имунната система.

Какво можем да направим в подкрепа на имунитета през есенно-зимния сезон?

Разнообразно и балансирано хранене

За доброто си функциониране тялото се нуждае от  въглехидрати, белтъчини, мазнини, както и от витамини  и микроелементи. От особено значение за имунната система е белтъчният внос. Основен източник на лесноусвоими белтъци са животинските продукти. Растителните храни също могат да са източник на белтъчини (ядки, бобови и др.). Витамини и микроелементи се набавят с ежедневна консумация на разнообразни плодове и зеленчуци.

Освобождаване от стреса и спорт

Стресът снижава имунната защита. Не винаги можем да контролираме присъствието му в живота си, но можем да потърсим начин за освобождаване от него: музика, спорт и др. Умереният спорт, както и закаляването правят тялото ни по-устойчиво на вируси.

Достатъчно сън

Възрастният човек се нуждае поне от 7 часа сън, а децата от 8 часа и повече, в зависимост от възрастта.

Използване на различни имуностимулатори и „антивирусни“ храни

Традиционно те са се утвърдили като част от профилактиката на вирусните инфекции през есенно-зимния сезон – пчелни продукти, джинджифил, чесън, черен бъз и др. Те обаче не са подходящи за всеки и при използването им трябва да се отчитат възрастта, наличието на заболявания, приемът на други медикаменти и др.

Хомеопатични имуномодулатори

Хомеопатичните медикаменти имат своето място в профилактиката на грип и грипоподобни състояния. Хомеопатичните специалитети са подходящи за всеки, независимо от възрастта, наличието на заболявания или прием на други медикаменти/хранителни добавки. Хомеопатичните лекарства имат отличен профил на безопасност. Предвид степента на разреждане на активните съставки не се очакват нежелани реакции по време на бременност или кърмене.