logo boiron
immunité homéopathie médecines douces

Укрепване на имунитета с хомеопатия и здравословен начин на живот

Имунитет
Време на четене: 5 min

Способността на тялото да се защитава срещу патогени може да бъде отслабена от различни фактори. Здравословният начин на живот и правилната диета помагат за укрепване на имунната защита.

Какво е имунитет?

Имунитетът е способността на нашето тяло да се защитава от външни и вътрешни агресии на чужди за него молекули, застрашаващи правилното му функциониране, като микроорганизми (вируси, бактерии, гъбички, паразити), злокачествени клетки и др.

Какво може да отслаби имунната ни защита?

Освен сериозните хронични заболявания, химиотерапията и възрастта, които отслабват имунната ни система, има и други фактори, които могат да влошат нашата естествена защита:

  • Небалансирана диета по отношение на качество и количеството,
  • Липса на физическа активност или напротив, свръхактивност,
  • Липса на сън,
  • Контакт с токсични вещества като почистващи препарати, фитосанитарни продукти, инсектициди и др.
  • Замърсяване на околната среда,
  • Затлъстяване.

Добрата новина: този списък от фактори ни насочва към възможността за голям брой естествени и прости действия, които можем да предприемем в ежедневието си, за да укрепим защитните си сили.

booster système immunitaire

Какво можем да направим, за да засилим имунната си система?

Здравословният начин на живот повишава шансовете за стимулиране на имунната система.

  • Балансирана диета: да не забравяме колко е важна ежедневната консумацията на достатъчно плодове и зеленчуци, протеини и „добри/полезни мазнини“.
  • Редовна умерена физическа активност: в допълнение към ползите за сърдечно-съдовата система, контрола на теглото и кръвното налягане, упражненията подобряват кръвообращението и регулират нивата на  имунните клетки.
  • Управляване на стреса: постоянният стрес има отрицателен ефект върху здравето. Ако хормоните, които се отделят при стрес, се произвеждат дълго време, това води до увреждане на имунната защита.
  • Възстановяващ сън – около 7 часа на денонощие,
  • Ограничаване на тютюнопушенето.

Кои храни могат да подсилят имунната ни защита?

Храната е източник на здраве и някои храни са наистина важни за нашата имунна система:

Храни, съдържащи витамин А: особено богат на него е черният дроб на риби и селскостопански животни. Източници за набавяне на витамин А са и някои зеленчуци като сладки картофи, моркови, тиква, магданоз и други зелени ароматни подправки, маруля, спанак...

Храни, съдържащи витамини B 6, 9 и 12

  • Витамин B6 присъства в продукти от растителен произход като зърнени култури, в зеленчуците, съдържащи нишесте (ориз, картофи, пшеница, царевица и др.). Съдържа се също така в продукти, получени от соя и в някои плодове (но не и цитрусовите). Витамин B6 присъства и в храни от животински произход: черен дроб от говеждо, телешко, свинско и птиче месо, риба.
  • Основните хранителни източници на витамин B9 са бобовите растения, листните зеленчуци, черния дроб, бирената мая и пшеничния зародиш.
  • Витамин В12 се намира в месни продукти (особено в черния дроб), риба, яйца, месо, мляко и млечни продукти.

Храни, съдържащи витамин С: плодове (като касис и цитрусови плодове) и зеленчуци, а именно магданоз и червени пиперки.

Храни, съдържащи витамин D: мазните риби, маслото от черен дроб на треска (с много високо съдържание на витамин D) и яйчен жълтък.

Храни, съдържащи витамин Е: някои растителни масла, маслото от черен дроб на треска и някои ядки.

Храни, съдържащи мед, селен, цинк, желязо

  • Мед се съдържа особено в карантия, ракообразни и мекотели, както и в семките на маслодайните култури (тиквено, слънчогледово семе и др.). Освен това се намира в значително количество в черния дроб, черния шоколад, стридите, картофите и някои минерални води.
  • Селенът присъства в риба и морски дарове, месо, яйца и маслодайни култури (включително и в бразилски орехи).
  • Цинкът присъства в месото, карантиите, сиренето, бобовите растения, рибата и морските дарове.
  • Желязото се съдържа най-вече в черния дроб, всички видове месо, риба и морски дарове, бобови растения, ядки, зърнени храни, яйчен жълтък и зеленолистни зеленчуци.
Défenses immunitaires

Хомеопатията: подкрепа за засилване на имунитета с наближаването на зимата

С настъпването на студения сезон, ограничаване на излагането на слънце, умората, стресът от началото на учебната година и фактът, че прекарваме повече време на закрито, където патогените циркулират лесно, правят тялото ни по-уязвимо. Дори и да се грижим да поддържаме здравословен начин на живот и балансирана диета, способността на тялото да се съпротивлява намалява. Това е моментът да подпомогнем организма и да засилим имунитета, а в случай на заболяване, да облекчим симптомите и да съкратим периода за възстановяване. Хомеопатията е решение, което може да помогне на всеки да укрепи своя имунитет по индивидуален начин. Благодарение на холистичния си подход, хомеопатията взема предвид индивида като цяло, включително минали заболявания, среда на живот, психологическо състояние и, разбира се, здравословно състояние. По този начин, като разглежда всеки човек по уникален начин, със специфични нужди, хомеопатията дава отговор, прецизно адаптиран към нуждите на всеки.