logo boiron
immunité adaptative

Какво е адаптивен имунитет ?

Имунитет
Време на четене: 4 min

Преди да разберем как е изграден нашият адаптивен имунитет, нека си припомним, че имунитетът определя способността на тялото ни да се защитава от патогенни агенти: вируси, бактерии, гъбички, паразити и др. За да ни предпази от инфекции, които застрашават правилното функциониране на тялото, нашата имунна система има два вида механизми: вроден имунитет и адаптивен имунитет.

immunité collective

Първа защитна бариера: вроден имунитет

Вроденият имунитет е първият защитен механизъм, който позволява на тялото да реагира незабавно и ефективно с агресора.

Вроденият имунитет се представя от няколко специфични структури в човешкия организъм. Това са нашите естествени бариери като кожа и лигавици, но също и секрети (слюнка, стомашен сок, сълзи), които представляват т.нар. химическа бариера. Вътрешната бариера са няколко вида имунни клетки и протеини, които предотвратяват разпространението на инфекциозни агенти, навлезли в тялото.

Втора защитна бариера: адаптивен имунитет

Адаптивният имунитет (наричан още придобит имунитет) е вторият щит на нашето тяло.

Задейства се няколко дни след контакта с чуждия микроорганизъм, след като агресорът е успял да премине първата защитна бариера.

Тази втора защитна бариера дава възможност за специфичен отговор срещу наличния микроорганизъм. От една страна, тя разчита на лимфоцити (В), които произвеждат антитела, специфични за този патоген. И от друга страна, тя мобилизира лимфоцитите (Т), способни да разпознаят и унищожат клетките, заразени от патогена.

Група лимфоцити с „имунологична памет“ (Т-клетки на паметта) остават съхранени в тялото, в тимуса, далака и лимфните възли. Те пазят „спомен“ за патогените, с които са се срещали, с цел да ги разпознаят при следваща среща и да ги неутрализират по-бързо и ефективно. Те са много чувствителни и са много реактивни (с ускорен клетъчен имунен отговор). Техният живот е от няколко месеца до няколко десетилетия.

Следователно адаптивният имунитет има памет за микробна агресия. С всяко ново излагане на срещан преди това патогенен микроорганизъм, той отговаря с имунна реакция по-бързо и по-силно. Именно тoва обяснява защо се заразяваме само веднъж от варицела, мононуклеоза, хепатит А и други инфекциозни заболявания.

Кои фактори влияят отрицателно на имунитета ?

  • Твърде малко излагане на слънце – дефицит на витамин D
  • Еднообразно хранене, бедно на витамини и микроелементи и твърде богато на въглехидрати
  • Тютюнопушене
  • Липса на движение и закаляване
  • Недоспиване
  • Прекомерно изстудяване или претопляне
  • Стрес, особено хроничен
  • Честа употреба на антибиотици, кортикостероиди и антиалергични лекарства

Как да подсилим имунитета си?

Здравословният начин на живот, балансираното хранене и редовната физическа активност са ключови фактори за поддържане на добра имунна защита. Но с наближаването на зимата, когато организмът ни е изтощен от стрес и есенна умора, когато сме застрашени от различните сезонни вирусни инфекции (сезонен грип, назофарингит, вирусна ангина, бронхит, гастроентерит и др.), е важно да  подсилим имунната си система. Хранителните добавки и етеричните масла могат да помогнат. Друго решение за укрепване на имунитета без риск, с натурален произход, е хомеопатията. Хомеопатичните лекарства са безопасни, нямат странични ефекти и не взаимодействат с други лекарства. Хомеопатичната терапия е щадяща за организма и е подходяща  за всички възрасти.