logo boiron
RESFRIADOS Y GRIPES, LAS PATOLOGÍAS DEL OTOÑO

Полезни съвети за есенно-зимния сезон

Имунитет
Време на четене: 5 min

Да се погрижим за здравето през есенно-зимния сезон

За да останем здрави през есенно-зимния сезон

Есенно-зимният сезон винаги ни поставя пред предизвикателството как да се предпазим от обичайните за него настинка, кашлица, хрема и др. За да останем в добро здраве, е необходимо да се погрижим и за лигавицата на дихателните пътища, която в противен случай се превръща в лесен вход за вирусни и бактериални инфекции. Ето някои простички правила за това, които биха ни помогнали.

Поддържане на оптимална температура

  • Преохлаждането на дихателните пътища, с което е свързана т. нар. настинка, нарушава нормалната бариерна функция на лигавицата и я прави лесно достъпен вход за циркулиращите вируси.
  • По-ниските температури навън много често се явяват причина да поддържаме по-високи температури в жилищата си. Счита се, че оптималната температура на въздуха в помещенията през деня е 20-22◦С, а в спалнята - 18-20◦С. Прекалено нагрятият и сух въздух също нарушава бариерните функции на лигавицата и я прави по-лесно пропусклива за болестотворни агенти.
Famille heureuse et en bonne santé

Проветряване

Независимо дали сте в къщи или в офиса, проветрявайте често помещенията дори и при по-ниски температури навън. И не забравяйте - прекарвайте колкото можете повече време на открито, като през есенно-зимния период е желателно да избягвате събирания с много хора.

Тютюнопушене

Ограничаването на тютюнопушенето, било то пасивно или активно, при всички случаи е благотворно за здравословното ни състояние не само през есенно-зимния сезон, но и целогодишно.