logo boiron

Медицинските специалисти споделят

Открийте какво споделят медицински специалисти, които ежедневно работят с хомеопатия.

По данни на Националния Cъюз на Френските Педиатри французите са водещите потребители на хомеопатия в Европа. Д-р Поповски, педиатър от района на Париж, разказва за хомеопатията, която практикува вече повече от 30 години.

Защо използвате хомеопатия?
"Започнах да лекувам с хомеопатия, когато отворих кабинета си през 1983 г. Тогава забелязах, че оплакванията, с които пациентите идват, се различават от тези в болницата. Болничното лечение (антибиотици, кортикоиди и др.) не изглеждаше адаптирано към патологиите при децата, които идваха в моята практика. И точно ефективността на хомеопатията ме убеди. Като педиатър смятам, че е добре да се лекува, но още по-добре е да се излекува.

Какви родители идват при вас?
Феновете на хомеопатията идват в кабинета ми, но има и родители, които  стигат до мен, защото са чули за мен от други родители. Отначало те може да са скептични, но бързо се убеждават, когато видят, че хомеопатията работи. Виждам и майки, които искат да водят здравословен начин на живот, и родители, които знаят за силата на хомеопатията в профилактиката.

Каква е ролята на родителите по време на консултацията?
Принципът на хомеопатията е да се лекува през симптомите, а не чрез определяне на болестите. Затова ролята на родителите и способността им да наблюдават детето са от съществено значение. Родителите са тези, които ще ми опишат болното си дете и ще ми помогнат да събера полезна информация. За мен не е достатъчно да кажете, че детето кашля. Трябва да знам как кашля, дали кашля през нощта или през деня, какво облекчава кашлицата и какво я влошава. Тази информация може да ви се стори несъществена, но тя ми позволява да предпиша правилното за съответния случай лекарство. Ето защо консултацията отнема малко повече време: хомеопатията се основава на внимателно наблюдение на пациента.

При кои детски болести може да помогне хомеопатията?
Всички детски заболявания, които не изискват хоспитализация, могат да се лекуват с хомеопатия. Когато започнах, лекувах много ринофарингити, бронхиолити и други детски болести, например варицела. В този случай хомеопатията ще помогне да се съкрати продължителността на заболяването и да се намалят рисковете от усложнения. През годините лекувах и все по-сериозни патологии, като астма, атопична екзема и автоимунни заболявания. Хомеопатията се използва и в поддържащите грижи в онкологията. В този случай хомеопатичните лекарства, разбира се, няма да излекуват, но ще осигурят допълнителна помощ за облекчаване на пациента и за избягване на страничните ефекти от химиотерапията и/или лъчетерапията." 

1 Source: French people and homeopathic medicines, IPSOS Institute, May 2015 (Base: 1,212 French people)
2 Source: Survey conducted by IPSOS on behalf of Weleda/Lehning/Boiron among 302 self-employed GPs representative of the population interviewed, March 2019.