logo boiron
creche maternelle enfant

Как да се подготвим за първия ден в яслата или детската градина?

Педиатрия
Време на четене: 5 min

Тази ключова стъпка може да предизвика тревога както у детето, така и у родителя. Първи съвет: първо се запознайте с идеята за раздяла и с мястото. Втори съвет: в деня преди и в дългоочаквания ден, евентуално използвайте хомеопатия, за да помогнете на всички да успокоят безпокойството си.

Настъпва дългоочакваният ден.

Детето ви ще напусне семейното гнездо и ще започне своя социален живот. Това е ключов етап, който може да бъде труден както за детето, така и за родителите.

Сценарий 1: Вашето дете е стресирано

Повечето учебни заведения предлагат  „ден на отворените врати“, така че не пропускайте да се възползвате. Това ще позволи на детето ви да се запознае с мястото и да види други деца в това ново пространство. Няколко дни преди началото на учебната година му опишете бъдещите му дни, без да прекалявате, защото може да се разочарова. Подгответе го за този нов ритъм, като го сложите да си легне по-рано и пригответе заедно раницата му, за да сложи любимата си плюшена играчка или биберон-залъгалка.

enfant école stress rentrée Boiron

Хомеопатия за облекчаване на детската тревожност

Според д-р Поповски, педиатър, "най-доброто лечение е превенцията. Трябва да наблюдавате как детето преживява този период, защото усещането е най-важният фактор за индивидуално лечение. Често за превенция използвам хомеопатия, като препоръчвам лечението да започне седмица преди деня на първото посещение в детското заведение и да продължи известно време след това, за да помогне и след началото на учебната година. При бебета просто разтворете гранулите в малка бутилка с вода и му дайте да пие, преди да излезе от къщи. За превенция и лечение на детската тревожност има различни хомеопатични монопрепарати, които съответстват на различни типове поведение: детето, което не иска да се отделя от майка си, това, което страда и изпитва страх от изоставяне и не се адаптира, агресивното дете, което налита на бой, или детето, което въздиша, прозява се по цял ден и се вкопчва в плюшената си играчка."

Хомеопатията е подходяща терапия за деца, тъй като е лесна за приемане и безопасна за организма им.

Обърнете се за съвет към Вашия лекар-хомеопат, който ще може да посочи подходящото лечение за симптомите на Вашето дете.

Дългоочакваният ден

Събудете семейството рано, за да предотвратите излишния стрес. В детската градина насърчавайте детето да отиде само до стаята, не се задържайте твърде дълго, прегърнете го и си тръгнете. Полезен съвет от Леа, майката на Макс: "През лятото прочетох на дъщеря си книгата „Училището на Леон“ от Серж Блош („L'école de Léon“, Serge Bloch). Тя обобщава хаоса, който началото на учебната година представлява за цялото семейство. Авторът успокои страховете ми, защото просто обяснява какво се случва в училище."  

Сценарий 2: Вие сте този, който е под стрес!

Интеграцията в яслата или посещенията на детска градина ще ви успокоят за това къде детето ви ще прекарва дните си. Ами ако няма приятели? Ами ако не се храни? Възникват много въпроси. "За майката това е прекъсване на идиличното минало, но тя също трябва да се адаптира, а бебето трябва да има свой собствен живот", обяснява Пиер Поповски.   

rentrée parents stressés homéopathie

Хомеопатията в помощ на тревожните родители

"Изправен пред тази сложна ситуация, човек, склонен към тревожност, може да получи помощ от хомеопатията", казва д-р Поповски. И дори ако провеждате друго лечение, не се притеснявайте, хомеопатията може да бъде допълваща и не пречи. Едно от предимствата на хомеопатията е и това, че тя може да се адаптира към пациента и неговия характер. "Медицинският специалист, който е експерт по хомеопатия, е в състояние да намери подходящото лекарство за тревожния човек, защото има различни начини, по които може да се прояви тревожността: това може да бъде човек, който обича реда, събужда се през нощта и се страхува от тъмното, който се страхува да не се случи нещо лошо, изпитва безпокойство преди важно събитие или се чувства претоварен и паникьосан. За всички тези разновидности на поведение хомеопатията ще предложи ефективно индивидуално решение."

В деня на първото посещение

Дори ако раздялата е трудна за детето ви и то се държи за вас, сбогувайте се бързо и излезте навън, ако ви се плаче. Само след няколко часа, когато се видите отново, то с удоволствие ще ви разкаже за новите си приятели. Съветът на Камий, майка на Ноеми и Жозефин:

"Ще си взема почивен ден, ще обядвам с приятелките си, ще отида на кино, за да се разсея. И ще бъда спокойна, когато прибера Жозефин в края на първия й ден в яслата."