logo boiron
alimentation système immunitaire

Кои храни укрепват имунната система?

Имунитет
Време на четене: 5 min

Микроелементите в храната помагат на имунната ни система да се бори с инфекциите. Някои храни, особено тези, богати на пробиотици, допринасят за правилното функциониране на микробиома, първата защитна бариера на нашето тялото.

Здравословното, разнообразно и балансирано хранене е източник на добро здраве.

Витамините и микроелементите, съдържащи се в храната допринасят за правилното функциониране на тялото, укрепват имунната защита и помагат за предотвратяване на риска от заболяване. В съчетание със здравословен начин на живот, храната е ключът към опазването на нашето здраве.

immunité alimentation vitamines

Хипократ, древногръцки лекар, твърди, че храната е най-ценното лекарство.

Това важи и до днес. Здравословното и разнообразно хранене позволява по-добра превенция и по-добро лечение: това  е истински компонент на холистичния подход към здравето. Голяма част от микроелементите в нашата диета помагат за поддържането и укрепването на имунната ни система, за да се бори по-добре с инфекциите. Здравето е в нашата чиния...

Храни, съдържащи микроелементи

Микроелементите играят съществена роля за правилното функциониране на различните системи в организма, особено на храносмилателната и имунната системи.

Желязото, присъства в месото, особено в червеното, в животински вътрешности, кървавица, агнешки черен дроб, риба и морски дарове, водорасли, както и в пълнозърнести храни и бобови растения (леща, нахут ...). Вегетарианците трябва да са особено внимателни за недостиг на този микроелемент, защото растителната храна е бедна на желязо.

Цинк: този микроелемент с висока антиоксидантна сила се съдържа в стридите, раците, говеждото месо и вътрешности, маята, пшеничния зародиш и маковото семе.

Мед: съдържа се във вътрешности, спирулина, гъби шийтаке, сушени плодове (особено бразилски орехи), леща, черен шоколад, риба и морски дарове.

Селен: този микроелемент е известен със своята антиоксидантна роля. Богати на селен са морските продукти (риба тон, миди, скумрия, риба сериола - „лимонена риба “, минтай), свински бъбреци, яйчни жълтъци, мляко, зърнени храни.

 

Храни, съдържащи витамини

Витамин А

Играе съществена роля за качеството на зрението. Намира се под формата на ретинол в храни от животински произход като черен дроб, яйчен жълтък, масло и др. Намира се също под формата на каротин в сладки картофи, тиква, моркови и спанак.

Витамини B6, B9 и B12

  • Витамин B6 е микроелемент, който тялото не е в състояние да синтезира и съхранява. Ето защо е важно да се осигури достатъчно количество чрез храната. Този витамин допринася за много метаболитни реакции, особено при производството на червени кръвни клетки и при предаването на химични сигнали в мозъка. Съдържа се в растителни и животински храни, особено в месо, риба, зърнени култури, плодове, зеленчуци и мая.
  • Витамин B9 (фолиева киселина) участва, наред с други вещества, в размножаването на клетките, в производството на червени и бели кръвни клетки, както и във функционирането на нервната и имунната система. Съдържа се в плодовете, зеленолистните зеленчуци (маруля, валериана, цикория, спанак и др.), сиренето и яйцата. Неговият дефицит може да доведе до анемия. Жена, която иска да забременее, както и вече бременната жена трябва задължително да следи за прием на нужните количества.
  • Витамин B12 играе важна роля във функционирането на мозъка, нервната система и в синтеза на ДНК. Съдържа се само в продукти от животински произход като животински вътрешности, риба, морски дарове, млечни продукти и яйца. Недостигът му може да е причина за анемия и нивото му трябва да се следи, особено при вегани.

Витамин С

Насърчава производството на антитела и стимулира имунните реакции. Присъства най-вече в червените и зелените чушки, зелето (брюкселско зеле, карфиол, алабаш, броколи), портокали, киви, гуава, червени плодове и помело. Дефицитът на витамин С може да причини скорбут.

Витамин D

Действа върху вродената имунна система и е необходим за изграждането на костите. Освен това намалява риска от остеопороза. Синтезира се само когато тялото е изложено на ултравиолетови лъчи и е добре да се приема допълнително през зимата, когато слънцето е оскъдно. Съдържа се в много риби: пушена херинга, риба тон, сардини, пъстърва, риба меч, змиорка... но също и в яйчен жълтък. Не забравяйте, че храната с най-високо съдържание на витамин D е маслото от черен дроб на треска!

Храни, съдържащи Омега 3 мастни киселини

Тези вещества имат благоприятен ефект върху много процеси в тялото, включително имунни и противовъзпалителни реакции. Висока концентрация на Омега 3 има в ядките (орехи, лешници, бадеми и др.), в някои масла (ленено, орехово или рапично масло), в семена като чия и в мазни риби (сьомга, риба тон, скумрия, херинга, сардини, аншоа).

Храни, полезни за нашия микробиом

Чревният микробиом (или чревна микрофлора) представлява защитна бариера срещу патогени и играе важна роля във функционирането на имунната система. Някои храни, съдържащи пробиотици (добрите бактерии, които населяват нашата чревна микрофлора) и пребиотици (които съставляват храната на пробиотиците), насърчават развитието на добри бактерии, които са част от чревния микробиом. Пробиотиците присъстват естествено във ферментиралите храни (кисело мляко, кефир, кисело зеле и др.). Що се отнася до пребиотиците, те се съдържат в храни, богати на фибри: плодове, зеленчуци, зърнени храни.

За укрепване на имунната система най-простото правило е да приемате здравословна, разнообразна и балансирана храна... и да поддържате здравословен начин на живот.