logo boiron

Calendula (Невен)

Невенът може да ви спести много главоболия.

Наричана още градински невен, Calendula officinalis носи много ползи за нашето здраве. Това растение притежава многобройни свойства: лечебни, антисептични, противовъзпалителни. Невенът е особено ценен в дерматологията с тези си удивителни качества. Ние в Boiron сме много внимателни на всеки етап от отглеждането на цветето до неговата трансформация, за да запазим всичките му ценни предимства.

souche fleur calendula

Нека да започнем с малко латински

На френски наименованието на градинския невенът е Souci des jardins и представлява игра на думи („souci”- грижа и „Jardin”- градина). Името на това цвете не се дължи на това, че създава много проблеми на градинарите, а защото произхожда от латинската дума „solsequia“ (от „sol“- слънце и „sequi“- следвам), което означава "който следва слънцето". Цветовете на невена имат особеността да се адаптират към движенията на слънцето. Затварят се през нощта и се отварят отново през деня, когато то изгрее.

В България невенът е наричан още каракон, градинска ружа, магдаленско цвете, дъждовно цвете. Последното име се дължи на поверието, че ако след 7 часа сутринта цветчетата са затворени, то значи, че още същия ден ще вали. Поради това в миналото невенът се е считал за дъждопоказател.  

Невенът: едно крехко цвете

Calendula officinalis е култивирано растение. Отглежда се предимно в равнини и в низини, цъфти в топли и слънчеви райони. В Европа се среща главно в Средиземноморския басейн. Благодарение на способността си да следва движението на слънцето, Calendula officinalis има особено дълъг период на цъфтеж, който продължава от началото на лятото до края на есента. От друга страна, цветовете му нямат дълъг живот и растението не издържа през зимата.

Ползи, известни от древността

Calendula officinalis е била използвана като лекарство още в древността. Но и не само. Цветето е било ценено и използвано като багрило, козметика и дори като храна. Едва по-късно гръцката, индийската и арабската цивилизации откриват всичките му лечебни качества. В Европа, през 12 век, Света Хилдегард цитира невена в своя медицински трактат. Тя изтъква ползата от него при импетиго на скалпа, млечни крусти или чревни смущения.

Много активни вещества (1)

Понякога една картинка може да ни „разкаже“ повече отколкото 1000 думи. От схемата по-долу може да научите наименованията на активните вещества на Calendula officinalis и тяхното благоприятно въздействие върху нашето здраве.

Fleur calendula dermoplasmine

Признати дерматологични свойства

Независимо дали се използва като мехлем, крем, балсам или масло, Calendula officinalis има много дерматологични ползи. Растението е с доказани антиоксидантни, хидратиращи и клетъчно регенериращи свойства при възпаления, раздразнения и напукване на кожата. Calendula officinalis също така има антисептични и антибактериални свойства. Притежава и лечебни и успокояващи свойства, особено при непоносимост и изгаряния след излагане на слънце.

Calendula от Boiron

Повече от 90% от производителите, с които ние от Boiron работим, са био сертифицирани. И тези производители спазват много строги спецификации. Що се отнася до метода на отглеждане, той се извършва така, че да има минимално въздействие върху околната среда – с малък разход на вода и без торове или пестициди. И за да намалим още повече въздействието на нашата дейност върху околната среда, ние предпочитаме регионалните партньорства. По този начин, Calendula officinalis, която използваме, идва главно от департаментите на нашия общ регион в южна Франция: Maine & Loire, Drôme, Ardèche, Corrèze.

calendula5

От беритбата до преработката

Беритбата се извършва по време на периода на цъфтеж, от края на юни до октомври. Цветовете на невена се берат пресни, с дължина на стеблото максимум 15 см. След това се поставят в щайги, като се внимава да не се притискат. При пристигане в лабораторията се извършва ботаническа проверка, която идентифицира и проверява вида. След това цветовете на невена се подлагат на физикохимичен и микробиологичен анализ, като се проверява също така за наличие на пестициди и примеси. След това, в края на производството, всяка партида от получения екстракт се контролира внимателно в съответствие със спецификациите на Френската фармакопея.

Гледната точка на СЗО

Световната здравна организация (СЗО) признава Calendula officinalis за „външно лечение на повърхностни рани, умерено възпаление на кожата и устната лигавица, рани и венозни язви“ (2).

(1) Източници на схемата :

• Wichtl M, Anton R. Plantes thérapeutiques, Ed. Tec & Doc, 1999, 88-91.

• Conseil de l'Europe Préparations de plantes utilisées en tant que matières premières dans les

préparations cosmétiques ; Ed. Conseil de l'Europe, 1989, 112.

• Vidal-Ollivier E., Babadjamian A., Maillard C., Elias R., Balansard G. Identification and determination

using high-performance liquid chromatography of six saponosides in flowers of Calendula officinalis L.

Pharm. Acta Helv., 1989, 64(5-6), 156-158.

• Newall C.A., Anderson L.A., Phillipson J.D. Herbal medicines : A guide for health-care professionals

Ed. The Pharmaceutical Press, London, 1996, 58-59.

• Andersen FA, Bergfeld WF, Belsito DV, Hill RA, Klaassen CD, Liebler DC, Marks JG Jr, Shank

RC, Slaga TJ, Snyder PW. Final report of the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel amended

safety assessment of Calendula officinalis-derived cosmetic ingredients. International journal of

toxicology 2010, 29(4 Suppl):221S-243S.

(2) Монография на СЗО, страница 35 > https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42052/9789241547024_eng.pdf?sequence=2&isAllowed=y%20page%2089

Dr Khalil Taoubi
Статията е написана в сътрудничество с:
Д-р Халил Тауби
Доктор по фармакогнозия. Експерт ботаник и токсиколог.