logo boiron

Valeriana (Валериана)

Или корените с успокоително действие.

Наричана още „котешка билка“, Валерианата се цени не само от котките. Използва се и при тревожност или нарушения на съня. В Boiron работим с прясна Валериана, отгледана и събрана единствено във Франция. Това е най-сигурният начин да се осигури превъзходно качество и да се гарантират полезните й свойства.

valeriana

Лечебно растение, познато от дълбока древност

Още в Древна Гърция известните лекари Хипократ, Диоскорид и Гален споменават ползите от Валериана за лечение на безсъние. По-късно римляните са я използвали в случаи на сърцебиене или аритмия. Освен това според лингвистите името Валериана е производно на латинския глагол valere, което означава „да бъда силен“. Индианците също са открили успокояващите свойства на Валерианата. Те стривали изсушените корени на растението, за да получат прах, който се приемал при епилептични гърчове. Днес химичният състав на Валериана е обект на много изследвания. Това растение все още не ни е разкрило всичките си тайни.

Къде расте Валерианата?

Валерианата (Valeriana officinalis), е високо тревисто растение, което вирее по влажни места. Среща се по крайбрежието на потоци и реки. Обича и леко мочурливи ливади. В Европа расте в райони с умерен климат, под 1000 м надморска височина. В България се среща в цялата страна и е известна още като дилянка, котешка билка, милянка, мача трева. Във Франция Валерианата също е разпространена и се култивира предимно в източните региони.

valeriane2

Как да разпознаем Валерианата?

Валерианата има кухи, набраздени стъбла, които обичайно израстват на височина до 1 м., но понякога могат да достигнат и до 2 м. Цъфти с бели или бледорозови цветове, събрани в многоцветни сложни щитовидни съцветия по върховете на стъблото и разклоненията му. Свежото растение няма мирис. Едва когато корените се смачкат, се освобождава характерният аромат на валериана. Тази прочута ароматна сила винаги е привличала котките, благодарение на своя еуфоричен и опияняващ ефект, който допринася за тяхното спокойствие.

valeriane3

Какви са ползите от Валериана?

На въпроса „При какви оплаквания се приема Валериана?“, първият отговор е: „За борба с безсънието“. Валерианата има доказани ползи за съня в случаите на проблеми със заспиването от нервен произход. Нейните корени и коренища съдържат множество активни съставки, включително иридоиди, които имат успокояващо действие срещу възбуда, безсъние и сърцебиене. Пресният корен от Валериана е включен във Френската фармакопея за хомеопатични препарати.

Гледната точка на СЗО

За Световната здравна организация (СЗО) Валерианата (Valeriana officinalis) е „лек седатив и средство за подобрение на съня“, особено когато безсънието е свързано с тревожно състояние. СЗО признава неговата ефективност върху качеството на съня и по-специално върху така наречената фаза на лекия сън. (1)

Dr Khalil Taoubi
Статията е написана в сътрудничество с:
Д-р Халил Тауби
Доктор по фармакогнозия. Експерт ботаник и токсиколог.