logo boiron

Арабско кафеено дърво

Или когато кафето се грижи за нашето здраве.

Всички любители на кафето знаят поне две неща: семената на арабското кафеено дърво са източникът на най-добрите сортове кафе Арабика в света и прекаляването с тях може да ви попречи да спите добре. По-малко известно обаче е, че тези семена също могат да бъдат източник на полезни за здравето разреждания, които могат да действат при нарушения на съня. Изненадващо, нали?

caféier d'arabie homéopathie

Как да разпознаем арабското кафеено дърво?

Арабското кафеено дърво (Coffea arabica) е храст с височина около девет метра, който принадлежи към семейство Брошови (Rubiaceae). Може да се разпознае по елипсовидните, лъскави и вечнозелени листа. Цветовете му са бели, групирани в гроздове по 3-7 цветчета. Плодовете му, наречени „череши“, когато достигнат зрялост са яркочервени или лилави на цвят и пулпата им е сладка. Всеки плод съдържа две семена (две зърна кафе), които са обърнати едно към друго. И както подсказва името му, това е арабското кафеено дърво, което се отглежда за добив и производство на известното кафе Арабика.

Искате ли малко история за вашето кафе?

Вече е доказано, че родината на арабското кафеено дърво (Coffea arabica) е Етиопия. Името му, от своя страна, се дължи на факта, че разпространението му по света започва от Йемен. Защото арабите са тези, които са разработили техниката за печене на кафе и са го разпространили в целия мюсюлмански свят, от град Аден (бившата столица на Йемен) до Истанбул. Арабското кафеено дърво пристига в Европа едва през 17-ти век благодарение на търговията с Османската империя. За първи път е описано през 1715 г. от френския ботаник Antoine de Jussieu, който го нарича Jasminum arabicum, защото цветята и ароматът му много наподобяват жасмина. В Европа интересът към тази нова напитка е незабавен и в градовете на стария континент се отварят множество кафенета.

Кафееното дърво: широко разпространен храст

Арабското кафеено дърво е най-култивираният вид кафеено дърво в света. Производството на кафе Арабика представлява повече от половината световно производство на кафе. Отглежда се в Африка, Азия, Америка и Океания, в  тропически райони с надморска височина между 900 и 2000 м. Кафееното дърво изисква специални условия, за да узреят бавно плодовете му („черешки“) и да се наситят със захари, които след това ще дадат вкусни аромати. Не се нуждае нито от минусови, нито от високи температури, а от много сянка. Ето защо арабското кафеено дърво се отглежда под така наречените сенчести дървета. Сред най-известните сортове Арабика са Blue Mountain от Ямайка, Tarrazu от Коста Рика, Geisha от Етиопия и напоследък Bourbon Pointu от Реюнион (остров в Индийския океан и отвъдморски департамент на Франция).

Какви са предимствата на арабското кафеено дърво?

В Boiron използваме семена от зелено кафе от Никарагуа и Виетнам. Изсушени и предварително отстранени от защитната им обвивка (кожата), те трябва да съдържат поне 1% кофеин. Защото, активната съставка, използвана във фармацията, е добре познатият алкалоид: кофеин. След това се приготвя „тинктура майка“ (ТМ), която съдържа минерални вещества, липиди, въглехидрати, органични киселини, фенолни киселини и азотни съединения. От нея се произвеждат различни високи разреждания, които спомагат за постигане на спокоен сън.