logo boiron
причини да се лекуваме с хомеопатия

6 основателни причини да се лекувате с хомеопатия

Ежедневни грижи
Време на четене: 6 min

Лекарят-хомеопат има холистичен подход към пациента. Преди да назначи персонализирано лечение, той се интересува от ежедневието, навиците и начина на живот на пациента.

Защо да изберем хомеопатията?

Всички сме чували "за" и "против" хомеопатичната терапия, но мнението на лекарите-хомеопати, като д-р Карон-Филипон, говори най-добре за това.

 

Лечение, специално адаптиранo към пациента

"Подходът на лекаря-хомеопат е идентичен с този на всеки друг лекар: той разпитва пациента и провежда клиничен преглед, а понякога назначава и допълнителни изследвания, за да постави диагноза. Специфичният подход на хомеопатията се основава на по-прецизно задаване на въпроси и по-подробно наблюдение на пациента по време на консултацията. Задачата е да се определят и уточнят проявените симптоми, за да се разбере как пациентът се справя с болестта си. В крайна сметка целта ни е да издадем рецепта, която да отчита казаното от пациента. Лекарят-хомеопат не лекува болест, а пациент. При хомеопатичните лекарства лечението е наистина индивидуално."

Безопасни лекарства, подходящи за деца и бременни жени

Друго голямо предимство е, че хомеопатичните лекарства нямат странични ефекти и химическа токсичност. Също така те са без противопоказания и не взаимодействат с други лекарства. Затова бременните жени и децата от ранна възраст могат да следват хомеопатично лечение без опасност. "Единственият риск е да се обърка изборът на подходящо хомеопатично лекарство и да не се получи никакъв ефект. Както и при класическата медицина, практикуващият може да има трудности с намирането на адекватното лекарство от първия път. Тогава трябва да се видят отново с пациента, за да се прецени ситуацията, особено когато се отнася за остри патологии."

Допълващо лечение към конвенционалните лекарства

"Хомеопатичните лекарства са полезни и ефикасни в допълнение към конвенционалните лекарства и без никакъв риск от взаимнодействие." Всъщност няма противопоказания за едновременното провеждане на конвенционално и хомеопатично лечение. "Например, за да се лекува гнойна ангина, разбира се, предписвам антибиотици за лечение на инфекцията, но също така и хомеопатични лекарства за облекчаване на болката."

Homéopathie Boiron

Решения за предотвратяване, облекчаване и лечение на остри и хронични заболявания

Хомеопатията е много полезна за облекчаване на симптомите на редица остри заболявания като УНГ заболявания, кашлица, настинка, възпалено гърло, алергии, болезнена менструация или болки и /подутини/ отоци. "Лекувах пациентка, която страдаше от изключително болезнен цистит, но нямаше температура. Според мен тези симптоми не оправдават предписването на антибиотици. Посъветвах я да започне да пие по литър и половина вода на ден, като редува сок от червена боровинка и вода с разтворена в нея малко сода бикарбонат. Предписах също така две хомеопатични лекарства за облекчаване на симптомите. Очевидно е, че ако симптомите бяха продължили или се бяха влошили, щях да променя лечението, или да потърся други решения.". "Хомеопатията се препоръчва и за лечение на хронични заболявания, като тревожност, рецидивиращ херпес, венозни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат. Хомеопатията успешно се прилага и при облекчаване на страничните ефекти от лечението на рака, като например гадене, за ­справяне със стреса, свързан с обявяването на болестта, или за подготовка преди хирургическа операция.“. И накрая, тя има и превантивно действие. За тази цел лекарят ще предпише т.нар. теренно лечение, за да ограничи честотата и интензивността на острите епизоди, които затормозяват живота на пациентите. "Благодарение на хомеопатичното лечение организмът ще може по-добре да се защитава от бъдещи вирусни атаки.“ Затова, не се колебайте да поискате съвет от своя лекар-хомеопат, който ще намери най-подходящото хомеопатично лечение в зависимост от заболяването и проявените симптоми.

Хомеопатични гранули - лесни и удобни за приемане

Лесно е да се следва предписаното лечение: достатъчно е да носите флакона със себе си и да приемате гранулите в посоченото в рецептата (от лекаря) време. Друго предимство за децата, които не са склонни да приемат лекарства, е, че гранулите имат приятен вкус и могат да се разтварят във вода. "В моята практика редовно виждам малки деца, които страдат от ринофарингит или бронхит. Предписвам различни хомеопатични лекарства и съветвам майката да ги разтвори в шише с 250 ml вода и да изчака 15-20 минути, за да се стопят. Трябва да се отбележи, че този разтвор може да се дава на няколко дози, при условие че се съхранява на хладно място в продължение на не повече от един ден."

Безопасни и висококачествени лекарства

Хомеопатичните лекарства са надеждни и се произвеждат в съответствие с процесa на безопасност, който включва строг контрол на качеството на суровините и традиционно производство, съчетано с високи технологии. Те се предписват и препоръчват от здравни специалисти (лекари, фармацевти), които са преминали през обучение за прилагане на тази терапия. "Във време, когато класическата медицина вече няма отговор за лечението на функционални симптоми, като главоболие и болки в стомаха или проблеми с безсънието, мисля, че би било наистина жалко да се лишим от хомеопатията", казва в заключение д-р Карон-Филипон. 

Попитайте Вашия лекар или фармацевт, за да Ви назначи подходящо лечение