logo boiron

Gelsemium

Токсичната версия на жасмина.

Gelsemium sempervirens (Гелсемиум семпервиренс) или жълт жасмин е много красиво декоративно увивно растение. Но бъдете внимателни: не се заблуждавайте от красивите му жълти цветове, корените му всъщност съдържат много токсичен алкалоид. И ако Gelsemium sempervirens някога е бил използван заради неговите анти-невралгични свойства, днес употребата му като билка вече не се препоръчва.

gelsemium jasmin

Gelsemium sempervirens или Carolina jessamine

Gelsemium sempervirens се нарича също Жасмин от Каролина или Жасмин от Вирджиния, защото се среща в дивата природа във влажните гори на югоизточните щати. Разпознаваем по ароматните си красиви жълти цветя. Плодовете му са капсули, съдържащи крилати семена. Gelsemium sempervirens може да достигне до 5 метра височина. Що се отнася до латинското му име, Gelsemium sempervirens, то се дължи на вечнозелените листа на растението, които не пожълтяват. Всъщност, буквално „sempervirens“ означава „винаги зелен“.

gelsemium

Употребата на Gelsemium sempervirens във времето

Gelsemium sempervirens е пренесен в Европа през XVII век. Ценен е заради вечнозелените си листа и красивите си ароматни жълти цветове и първоначално е бил само декоративно растение. Едва в края на XIX век Gelsemium sempervirens започва да се използва като лечебно средство. По това време се препоръчва главно при борба с треска и висока температура, но също така се предписва като спазмолитик и като аналгетик, особено при лицева и зъбна невралгия. Gelsemium sempervirens преди е бил много популярно лекарство в Съединените щати и Германия. Сега обаче знаем колко токсични могат да бъдат неговите алкалоиди. Това е причината, поради която традиционната му употреба в билколечението вече не се препоръчва.

racine gelsemium

Отровни корени

Активните и токсични съставки на Gelsemium sempervirens се намират главно в подземните части на растението. Корените се изваждат през есента, отделят се от надземните стъбла, след което се нарязват и изсушават. Коренищата и корените съдържат множество алкалоиди, основният, от които е гелсемин. В древността са го използвали като лекарство заради неговите анти-невралгични свойства.

Опасен ли е Gelsemium sempervirens ?

Когато растението не е обработено и трансформирано от здравни специалисти, отговорът е ясен: Да, опасно е! - „суровото“ растение не трябва да се консумира такова, каквото е. Неговият основен алкалоид, гелсемин, всъщност може да бъде токсичен за дихателната система. Освен това се смята, че Gelsemium sempervirens е опасен за пчелите и във високи дози се счита за фатален за добитъка.