logo boiron

Бременност и хомеопатия: съвместими ли са ?

Бременност
Време на четене: 4 min

По време на бременността някои лекарства не се препоръчват или дори са противопоказани. Този период често е придружен от редица неудобства, но за бъдещите майки е полезно да намерят алтернатива без риск за бебето и за себе си. Хомеопатията е подходяща за лечение на голям брой леки проблеми по време на бременност. Освен това е нежно решение, което е доказало ефективността си при подготовка за раждане, в деня на раждането, а също и след това, при възстановяване след раждането, както и при кърменето.

Хомеопатия, за лечение на дискомфорта по време на бременност

По време на бременността си много жени се сблъскват с дребни проблеми, които причиняват истинско неудобство в ежедневието: гадене и повръщане през първите месеци, храносмилателни проблеми, хиперсаливация, гинекологични заболявания като гъбични инфекции или сърбеж, запек, цистит, диария, хемороиди , тежки крака, крампи, нарушения на съня, безпокойство, болки в кръста, кожни проблеми, наддаване на тегло, косопад...

Хомеопатията е естестествено допълнение към здравословния начин на живот и подходящия хранителен режим по време на бременност. Тя е безопасна терапия за здравето на бебето и бъдещата майка. Много акушерки, преминали обучение по хомеопатията, я препоръчват по време на цялата бременност и за подготовка за раждане.

Бременната трябва да обърне специално внимание при употребата на хомеопатични лекарствени средства, съдържащи тинктури майки (ТМ), тъй като те съдържат алкохол и на хомеопатичните лекарства, разредени до 1 DH (D означава десетично разреждане, а H - Ханеман). При хомеопатията, също както при конвенционалната медицина, трябва да се избягва самолечението и е важно да се консултирате със здравен специалист или да потърсите съвет от фармацевт.

Хомеопатия в деня на раждането

Някои родилни отделения в Европа използват хомеопатията в родилните си зали.

Тази щадяща терапия не претендира, че премахва болката, но създава условия за по-леко раждане. Може да улесни раждането, като спомага за редовността на контракциите и ускорява изглаждането на шийката на матката. Хомеопатията също може да изиграе важна роля за намаляване на стреса, който изпитва бъдещата майка. Страхът от болката, от невъзможността бебето да излезе и страхът, че бебето няма да се приспособи, са все фактори, които създават състояние на тревожност. Хомеопатията действа както върху болката, така и върху стреса, два тясно свързани фактора, които си влияят взаимно. Като намалява стреса, хомеопатичната терапия позволява на бъдещата майка да бъде по-малко чувствителна към болката.

Непосредствено след раждането хомеопатията може да помогне на майката да изхвърли плацентата и да се възстанови психически. Могат да бъдат предписани и някои монопрепарати, които да подпомогнат цикатризацията, особено в случай на епизиотомия. Лекарите хомеопати могат също така да предпишат хомеопатично лечение за последствията от цезаровото сечение, от общата анестезия или главоболието и болките в гърба, дължащи се на епидуралната упойка.

bébé grossesse homéopathie

Хомеопатия след раждане

Бебето е тук, но за майката започва следродовият период, фазата от раждането до възстановяването на менструацията. Тялото трябва да се възстанови от бременността и раждането, които са създали големи физически и емоционални сътресения. Възстановяване от умората, намаляване на кървенето, заздравяване на шевовете, ако е имало епизиотомия, борба със запека, облекчаване на хемороидите, които могат да се появят след напъните по време на раждане, възвръщане на тонуса на перинеума, за да се избегнe неволно изпускане на урина, следродилна депресия. Радостта да бъдеш майка е голяма, но понякога е трудно да се правиш, че не забелязваш тези неудобства. Колкото по-скоро се започне лечение, толкова по-скоро младата майка ще може да се наслади на радостта от майчинството и да се грижи пълноценно за бебето си.

Следродилното наблюдение на родилката, от лекар или акушерка, може да помогне за нежно и безопасно преодоляване на следродилния дискомфорт.

За майки, които не желаят да кърмят има хомеопатично решение за спиране на кърмата. А за тези, които са избрали кърменето, хомеопатията може да улесни притока на кърма и да подпомогне кърменето като цяло. Този вариант естествено подкрепя правилата, препоръчани от акушерките: често кърмене, хранене при поискване, удобна поза за кърмене и др.

Не забравяйте, че по време на бременност трябва да се избягва всякакъв вид самолечение и че е задължително да се консултирате със здравен специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство.