logo boiron
sevrage tabagique homéopathie

Какви са решенията за отказване от тютюнопушене?

Ежедневни грижи
Време на четене: 3 min

Мотивацията е съществен фактор за успешното отказване от тютюнопушене. За съжаление тя невинаги е достатъчна. Изборът на стратегия за отказване зависи от нивото на зависимост и профила на всеки пушач.

Какви са решенията за отказване от тютюнопушене?

Близо 12 милиона французи (1) на възраст от 18 до 75 години са редовни пушачи и 60% от тях заявяват, че искат да спрат да пушат. Повечето пушачи се отказват сами. Въпреки това, ако е консултиран от здравен специалист, пушачът има по-голям шанс за успех. Ето защо Здравните
власти във Франция препоръчват процесът на спиране на тютюнопушене да включва подкрепа от здравен специалист, психологическа подкрепа, а ако е необходимо и медикаментозно лечение“.

Заместители на никотина

На първо място като лечение се препоръчват заместители на никотина за облекчаване на синдрома на никотиновото отнемане, намаляване на желанието за пушене и предотвратяване на рецидиви. Възможно е комбиниране на пластири и заместители на никотина с перорално приложение.
Пристрастяването на пушача е колкото психологическо, по отношение на жеста и избрания момент, толкова и химическо, по отношение на действието на психоактивните вещества, съдържащи се в тютюна. В тютюна присъстват много вещества, отговорни за пристрастяването. Никотиновите заместители реагират само на физическата зависимост от никотина.

Никотинови пластири или никотинови лепенки се носят през целия ден или през част от деня. Те намаляват усещането за физическа липса при подходяща индивидуална доза и спазване на инструкциите за употреба.

Орални форми: тези заместители на никотина се предлагат под формата на дъвки, таблетки, таблетки за смучене, инхалатори или спрейове за уста и се приемат при силно желание за пушене. Медицинските специалисти препоръчват комбинация от пластири и перорална форма. Пластирът осигурява сравнително постоянно ниво на никотин в кръвта, а пероралната форма е с бърз ефект и съответства на дозата, търсена от физически зависимия пушач.

В случай на неуспех на заместителите на никотина, за силно зависими пушачи има друго лечение, което се основава на лечение с психотропни лекарства, които се изписват и подлежат на строг медицински контрол и проследяване от лекар-специалист.

Приемът на заместители на никотина може да причини странични ефекти, като храносмилателни разстройства и безсъние.

спиране на тютюнопушенето

Като цяло спирането на тютюнопушенето може да причини стрес, раздразнителност, затруднена концентрация, нарушения на съня, запек, наддаване на тегло и др.

За да се справите с дискомфорта по време на отказване от тютюнопушене, е препоръчително да ревизирате начина си на живот:

• помислете за ситуации, обичайно свързани с цигари (обедна почивка на работното място, пиене на кафе, връщане от работа и т.н), направете си стратегия за ограничаване на тези ситуации или променете навика.
• занимавайте се с редовна физическа активност (спорт, разходки, градинарство и др.);
• лягайте си рано и спазвайте строг режим на сън;
• избягвайте кафе, алкохол или енергийни напитки;
• за да се преборите с евентуални стомашно-чревни проблеми (напр. запек), пийте поне 1,5 л вода на ден, по възможност обогатена с магнезий (за улесняване на транзита) и консумирайте храни, богати на фибри (плодове, зеленчуци, бобови растения, сушени плодове...);
• за контролиране на наддаването на тегло: отказването от тютюнопушене също е добра възможност за създаване на полезни навици за разнообразна и балансирана диета. За да си възвърнете желаното тегло, наблегнете на сезонните плодове и зеленчуци, варива, нишестета (пълнозърнести храни, когато е възможно), риба, бели меса и др. Ограничете сладките продукти (газирани напитки, сладкарски изделия и др.), солените продукти (чипс и др.), мазни храни (колбаси и др.) или силно преработени храни (съдържащи скрити мазнини и захари).

Популярни алтернативни и допълващи методи

Много хора прибягват до алтернативни методи като акупунктура или хипноза, които се използват самостоятелно или заедно с конвенционалното лечение за отказване от тютюнопушене.

Хипноза

По време на специална сесия терапевтът предизвиква състояние на хипнотичен транс у своя пациент, използвайки техники за релаксация, свръхсъзнание, внушение, с помощта на речта. Терапията с хипноза дава възможност да се въздейства върху всички психо-емоционални аспекти, касаещи навика и зависимостта.

Акупунктура

Произлизайки от традиционната китайска медицина, акупунктурата се състои от поставяне на много фини игли на много специфични точки по тялото, понякога разположени по определени пътища (меридиани), които минават през цялото тяло. Благодарение на своите предимства (релаксация, хармонизиране на енергиите и жизнеността) както физически, така и психически, акупунктурата може да насърчи спирането на тютюнопушенето.

Лазер

Появилата се наскоро лазерна техника е нова техника за стимулиране и се основава на същия принцип като акупунктурата. Лазерният метод е насочен към отказване от тютюнопушенето, но поради липса на научни данни, не е одобрен от Здравните власти. Това важи и за хипнозата, и за акупунктурата.

Хомеопатия

Тя се явява като допълващо лечение за подпомагане на отказването от тютюнопушене към всяка избрана стратегия за отказване. Хомеопатията помага да се погрижим за симптомите на синдрома на никотиновото отнемане (нервност, нарушения на съня, повишен апетит и др.) и да осигурим теренното лечение на пушача, като се има предвид, че не всички пушат по един и същи начин или поради едни и същи причини, както и че всеки човек изживява своето отказване по свой начин. Консултацията с лекар-хомеопат дава възможност да се определи индивидуално лечение. Хомеопатичните лекарства нямат странични действия и са съвместими с други съвременни
лечения като пластири или перорални заместители на никотина. Те са безвредни и могат да допринесат за успешното отказване.

(1) https://www.ipubli.inserm.fr/handle/10608/58