logo boiron
allergie pollens solutions homéopathiques

Как да облекчим поленовата алергия с хомеопатия

Ежедневни грижи
Време на четене: 4 min

Поленовата алергия е свръхреакция на имунната система към алергените във въздуха, която се проявява със симптоми като алергичен ринит и алергична астма: прояви, влошаващи качеството на живот, изискващи лечение и превантивни мерки.

Научете повече за поленовата алергия...

Алергията е проява на свръхчувствителност на имунната система към привидно безвредно вещество, наречено алерген. Естествено присъстващи в нашата среда, полените на някои растителни видове причиняват алергични реакции (или полиноза), които най-често се изразяват в дразнещи респираторни и очни симптоми. Кожните симптоми са все по-чести. За 30 години тези патологии са се увеличили четири пъти и днес засягат повече от 25% от французите (1).

allergies pollens homéopathie

Алергичен ринит или алергичен риноконюнктивит

Обикновено се нарича "сенна хрема", въпреки че се отнася по-специално за алергия към  полените на житните растения и алергична астма.

Алергичният ринит е резултат от възпаление на горните дихателни пътища: носа, назофаринкса и ларинкса. В повечето случаи се изразява или със запушен, или с течащ нос. Алергичният ринит увеличава многократно риска от развитие на астма, която може да предшества или в някои случаи значително да затрудни нейното лечение.

Понякога това възпаление достига до слъзните пътища и конюнктивата (мембрана, която покрива бялата част на окото и вътрешната страна на клепачите). Очите сърбят, сълзят и са зачервени, а клепачите са подути и слепени. Това са проявите на алергичен риноконюнктивит.

Алергична астма

Това възпалително заболяване на бронхите е следствие от вдишване на алергени от въздуха, по-специално полени. Това води до възпаление на лигавицата на дихателните пътища и причинява респираторни проблеми, свистящо издишване, усещане за натиск в гръдния кош, упорита кашлица и задъхване при усилия.

Кои са основните алергизиращи полени?

Като най-алергизиращи са идентифицирани дървесните, тревните и полените на житните растения.

Растителни видове с много висок алергичен риск:

  • житни растения,
  • бреза,
  • кипарис, кедър, хвойна и други от сем. Кипарисови,
  • амброзия (инвазивно растение, заразяващо определени райони).

Растителни видове с висок алергичен риск:

  • маслиново дърво,
  • пелин,
  • елша,
  • леска,
  • габър,
  • чинар,
  • щир, амарант и други видове от сем. Щирови,
  • живовляк.

Алергиите, дължащи се на полени във въздуха, се появяват главно през пролетта, тъй като през този сезон растенията отделят прашец, за да се размножават. В зависимост от климатичните условия и географското местоположение, периодът на повишено разпространение на полените (полинизация) на всеки вид е по различно време.

Началото и краят на поленовия сезон, както и концентрацията на полени във въздуха са важна информация, която позволява на хората с алергии да адаптират своето лечение и поведение с цел намаляване интензитета на симптомите.

minimiser allergies techniques

Какво да направите, за да сведете до минимум поленовата алергия?

Ето няколко съвета за ограничаване на алергии по време на поленовите периоди...

Вкъщи :

• Когато се приберете измивайте косата си, защото полените полепват по косата;

• Проветрявайте помещенията, за предпочитане преди изгрев и след залез слънце, тъй като разпространението на полени във въздуха започва на разсъмване;

• Избягвайте излагането на други дразнещи или алергенни вещества като тютюн, почистващи препарати, ароматизатори на въздуха, тамян и др.

Навън:

• Избягвайте дейности, които предполагат излагане на полени, като градинарство, косене на трева, спорт и др. Ако са задължителни, практикувайте ги в края на деня и носете предпазни очила и маска, вземете душ и се преоблечете след това.

• Ако имате градина, избягвайте да засаждате растения или дървета, излъчващи алергенен прашец;

• Подрязвайте растенията на етап пъпка, за да ограничите отделянето на прашец;

• Избягвайте да простирате навън, тъй като прашецът полепва върху влажното пране;

• Когато сте с кола, пътувайте със затворени прозорци.

Тези инструкции трябва да се спазват с особено внимание в случаи на пикове на атмосферно замърсяване.

Кои са хомеопатичните решения за облекчаване на поленова алергия?

Хомеопатията намира своето място както за профилактика, така и за лечение на поленова алергия.  

Симптоматичното лечение взема предвид локализацията на алергичните симптоми, усещанията, факторите, които ги влошават. Това е индивидуализирано лечение, което обикновено се прилага в края на зимата, за превенция в периодите на полинизация.

Теренното лечение се фокусира върху индивидуалната съвкупност от оплаквания на конкретния пациент и се назначава след подробен разговор за неговите симптоми, история и среда. Хомеопатичните решения за поленова алергия са сигурни и безопасни. Те нямат странични действия и са съвместими с други лекарства и методи на лечение.

(1) https://www.medisite.fr/maladies-rhinite-allergique-saisonniere-quest-ce-que-la-pollinose.5544329.42.html