logo boiron
Terreurs nocturnes enfant homéopathie

Как да се справим с нощните страхове при децата ?

Педиатрия
Време на четене: 2 min

Една от формите на парасомниите (разстройствата на фазите на съня) са нощните страхове. Това са леки нарушения на съня, често срещани при деца под 6 години, които се проявяват със събуждане, настъпващо в началото на нощта, по време на фазата на дълбокия сън. Детето не осъзнава случващото се и понякога реагира по начин, който стряска околните, но тези реакции в никакъв случай не са притеснителни.

Какво представляват нощните страхове ?

Това е силна възбуда и частична форма на сомнамбулизъм (ходене насън).

Нощните страхове се проявяват с внезапно, кратко и частично събуждане, по време на което детето не е в ясно съзнание. То е неспокойно и показва признаци на уплаха: плач, писъци, изпотяване, тежко и учестено дишане и е с широко отворени, невиждащи очи... Детето може да седи на леглото си или да иска да стане от него. То не разпознава обкръжението си. Говори неразбираемо и не отговаря, когато го попитат нещо. Опитите да го събудите, често са неуспешни и могат да доведат до агресивни реакции. Пристъп на нощни страхове обикновено се наблюдава само веднъж през нощта. Той продължават между 1 и 20 минути и спира внезапно. Важно е да останете близо до детето, докато то се успокои и заспи отново. Когато се събуди на следващата сутрин, детето няма спомен какво се е случило през нощта.

Terreurs nocturnes enfant homéopathie

Какви са разликите между нощните страхове и кошмарите ?

Те не се случват по едно и също време на нощта.

Нощните страхове винаги се появяват в първата третина на нощта, по време на първата фаза на съня, следователно преди третата REM фаза (от „rapid eye movement” - бързо движение на очите), фазата на най-дълбокия бавновълнов сън. Това е времето на поява на сънища и кошмари.

Признаците/проявите не са еднакви

Нощните страхове се характеризират с пристъп на паника, свързана със силен страх и писъци, докато по време на кошмар детето говори, понякога може и да плаче, но страхът му е по-слаб.

Те не водят до едно и също състояние на съзнанието.

По време на нощните страхове детето почти не реагира, объркано е и лесно заспива след това, като на следващата сутрин то не помни нищо.

По време на кошмар детето е будно, може да разкаже повече или по-малко точно съня си и го помни на следващата сутрин.

На каква възраст се появяват нощните страхове ?

Нощните страхове обикновено се появяват преди 4-годишна възраст и засягат приблизително 40% от децата под 6 години. При деца под 2 години нощните страхове вероятно са много по-чести, но те остават незабелязани, родителите и лекарите намират за съвсем нормално бебето да заплаче внезапно в началото на съня. Повтарящите се нощни страхове са по-редки: те засягат около 1 до 3% от децата под 15 години. По принцип нощните страхове са по-чести при момчетата.

Terreurs nocturnes homéopathie enfant

Какво да направим срещу нощните страхове на детето?

Нощните страхове могат да бъдат предизвикани от стрес, висока температура, умора или нередовен сън. Понякога те са придружени от допълнителни разстройства като стомашни болки, затруднено заспиване, повтарящи се позиви за ходене до тоалетна или емоционална диария.

Тези нарушения се повлияват много добре от хомеопатично лечение. Хомеопатичните лекарства, в повечето случаи, са под формата на гранули, които при малки дечица трябва да се разтворят в малко количество вода, а при по-големите гранулите се поставят под езика до пълното им разтваряне. Хомеопатията е съвместима с други съвременни лечения и няма странични действия. За да се подбере най-подходящото хомеопатично лечение, консултацията с лекар-хомеопат е препоръчителна.

В допълнение към хомеопатичното лечение трябва да се създадат всички удобства, за да привикне детето да спи добре.

  • Проветрявайте стаята 15 минути на ден и поддържайте температура около 18°C
  • Спазвайте редовно едно и също време за лягане, за да не нарушавате ритъма на съня
  • Вечерята да е лека, като е желателно да се избягват сладки храни
  • След вечеря предложете тихо занимание
  • Избягвайте гледане на телевизия и игри на електронни устройства
  • Винаги преди лягане детето трябва да отиде до тоалетна
  • Създайте спокойна среда, благоприятна за заспиване
  • Превърнете в ритуал времето за лягане, като разкажете приказка, гушкате се и се уверите, че любимата му играчка е в леглото, готова също да прекара спокойна нощ!