logo boiron
Comment traiter naturellement les troubles du sommeil

Как да подобрим съня си?

Ежедневни грижи
Време на четене: 3 min

Нарушенията на съня засягат много хора. Трудно заспиване, среднощни или ранни събуждания: когато сънят не е пълноценен, бързо се усеща умора и трудна концентрация. Няколко лесни действия и естествени решения могат да ви помогнат да имате по-добър сън.

Кои са различните видове нарушения на съня?

Нарушенията на съня водят до усещането, че се събуждате, без да сте отпочинал. Недостатъчно възстановителният сън оказва влияние върху състоянието ви на следващия ден: умора, сънливост, нервност, затруднена концентрация и запаметяване... При всеки човек нарушенията на съня могат да се проявят по различен начин:

  • Трудно заспиване: това е най-честата форма. Лягаме си в обичайното време и след час-два все още не спим.
  • Нощни събуждания: събуждаме се през нощта един или повече пъти и ни е трудно да заспим отново.
  • Ранни събуждания: заспиваме лесно, но се събуждаме около четири или пет часа сутринта и не можем да заспим отново.

Например във Франция всеки трети човек е засегнат от разстройства на съня. Нарушенията могат да бъдат случайни или хронични, когато се появяват повече от три пъти седмично, за повече от три месеца.

Quels facteurs favorisent les troubles du sommeil

Кои фактори допринасят за нарушенията на съня?

Стрес и безпокойство: те са водеща причина за нарушения на съня

Нездравословен начин на живот

  • Значителна консумация на стимуланти (чай, кафе, енергийни напитки  и др.)
  • Обилна вечеря
  • Прекомерна консумация на алкохол
  • Практикуване на стимулираща дейност вечер: спорт, но също така и видеоигри...
  • Нарушен ритъм на живот (нощни смени, чести пътувания и др.)
  • Тютюнопушене

Въздействие на околната средa

  • Шумове отвън и шумове вътре в дома
  • Електрически уреди или електронни устройства в стаята за сън
  • Твърде силна светлина в стаята
  • Твърде топло или твърде студено помещение

Някои заболявания, например хипертиреоидизъм или диабет, които трябва да бъдат диагностицирани, лекувани и проследявани

Какви са естествените решения за качествен сън?

Намалете консумацията на стимуланти (кафе, чай, кола, енергийни напитки) и алкохол вечер. Избягвайте тежки, трудно смилаеми храни, но не пропускайте вечерята. Не си лягайте непосредствено след хранене. Избягвайте дрямките след 16 часа и физическите упражнения след 18ч. Намалете времето, прекарано пред екраните.

Лягайте си по едно и също време в делничните и в почивните дни. Не пренебрегвайте признаците на умора и наближаването на времето за сън: тежки клепачи, прозяване, протягане... важно е да си легнете веднага щом се почувствате уморени, за да не изпуснете този кратък интервал (наречен „прозорец за съня“), през който заспиването отнема най-малко време. Ограничете шума и намалете осветлението в стаята, спуснете завесите и/или щорите. Поддържайте в стаята за сън температура около 18°C-19°C. И накрая, не забравяйте да изключите всички екрани: телевизори, смартфони, таблети...

Ако се събудите през нощта, вместо да лежите будни в леглото, станете и правете нещо релаксиращо, като четене или слушане на успокояваща музика. Върнете се в леглото веднага щом се появят първите признаци на съня. Ако се събуждате рано сутрин, станете и организирайте програмата си така, че през деня да имате време за малка сиеста (дрямка за максимум двадесет минути).

Хомеопатията, съюзник за спокоен сън

Хомеопатията, чрез своя холистичен подход, също може да бъде подходящ терапевтичен метод за лечение на нарушения на съня. Предписването на хомеопатични лекарства е според симптомите (затруднено заспиване, нощни събуждания, кошмари), причината за нарушенията на съня (безпокойство от предстоящо събитие в училище или медицински преглед, горещи вълни, неспокойни крака, крампи и др.) и чувствителния тип на пациента (например тревожен или депресивен). Хомеопатичните лекарства нямат странични ефекти, не влизат в лекарствени взаимодействия и следователно може да се предписват едновременно и с конвенционални сънотворни лекарства.